Nieuws
454445
Nieuws

Renee Zellweger is terug van weggeweest

Waarom geven we toch zo graag kritiek?

GEEN - Een paar maanden geleden was de hele wereld in rep en roer toen Renee Zellweger compleet onherkenbaar op de rode loper verscheen. Deze week toonde de Bridget Jones actrice opnieuw haar nieuwe look ... en ze lijkt weer iets meer op zichzelf. Renee is echter niet de eerste die door het slijk wordt gehaald. Zo moest ook Yolanthe het een aantal weken geleden ontgelden. Maar waarom? Waarom willen we zo graag ons oordeel vellen? Psycholoog Roos Woltering heeft het antwoord.

De eerste foto's van Renee Zellweger waren nog maar net in de media verschenen of de kritiek barstte los. Niet vreemd, vindt psycholoog Roos Woltering. "We willen ons graag vergelijken met anderen. Dat kan de buurvrouw zijn van drie huizen verderop, maar ook een beroemdheid. Deze vergelijking geeft ons een beeld van waar we ongeveer staan in de samenleving."

Vergelijken

Woltering legt uit dat we op twee manieren vergelijken. "Enerzijds heb je de neerwaartse vergelijking, waarbij je een vergelijking maakt met iemand die het - in jouw ogen - minder goed doet. Deze vergelijking geeft je vaak een goed gevoel."

"Anderzijds heb je de opwaartse vergelijking, waarbij je jezelf vergelijkt met iemand die het beter doet dan jij. Vaak plaats je deze mensen bewust of onbewust op een voetstuk. Deze vergelijking bezorgt je dan ook vaak een vervelend gevoel", legt Woltering uit.

Misstappen

"Bij beroemdheden is vaak sprake van de opwaartse vergelijking. Neem bijvoorbeeld Yolanthe. Ze heeft een glansrijke carrière, een leuke man en een groot huis. Het is iemand waar we tegenop kijken. Hoe fijn is het dan als zo iemand ineens keihard van dat voetstuk afknalt door met opgespoten lippen op televisie te verschijnen?"

"Het idee dat mensen die het heel goed voor elkaar hebben, zoals een Yolanthe en een Renee Zellweger, maar ook de buurvrouw die met haar vier kids, geweldige man én leuke baan lachend door het leven gaat, óók misstappen begaan, geeft ons een goed gevoel.

Je krijgt er een beetje een 'zie je wel' gevoel bij. Zelfs Renee heeft botox nodig om rimpels te voorkomen, zelfs Yolanthe gebruikt een spuitje voor die volle lippen én zelfs die buurvrouw heeft wel eens stress. Het maakt ze menselijk, net zo goed als leedvermaak menselijk is, maar het is ook weer niet geheel onschuldig. Ik houd er zelf niet zo van en had ook echt wel te doen met Yolanthe toen ze zo werd aangevallen. Al geeft leedvermaak onze eigenwaarde wel een boost", aldus Woltering. "

Merk je ook dat je de ene keer opwaarts en de andere keer neerwaarts vergelijkt? En geeft dit je inderdaad de ene keer een goed gevoel en de andere keer heel slecht?

Praat mee!