Nieuws
454458
Nieuws

Praat mee

'Werkende moeders, het spijt me!'

GEEN - Moeders die vrij nemen in de vakanties, stipt om vijf uur vertrekken en het bureau bezaaien met foto's van hun kroost: zakenvrouw Katharine Zaleski had er een hekel aan. Tot ze zelf in verwachting raakte. In een openhartige brief biedt ze haar excuses aan alle werkende moeders aan.

Werkende moeders: jarenlang moest Katharine Zaleski er niets van weten. Deze vrouwen pasten niet in haar straatje van ambitieuze carrièrevrouw. "Ik kan me nog goed herinneren dat ik de vrouwelijke vormgever voor het eerst de hand schudde. Haar bureau was bezaaid met kinderfoto's. Meteen besloot ik dat ik met deze moeder moeilijk zou kunnen samenwerken."

En daar bleef het niet bij. "Als een moeder na werktijd niet mee ging borrelen, rolde ik met mijn ogen, ik plande vergaderingen aan het einde van de dag zónder er rekening mee te houden dat deze moeders hun kleintje moesten oppikken én ik eiste dat ze aan het einde van de dag beschikbaar waren terwijl ze twee uur eerder begonnen dan ik."

Andere wending

Iets waar Zaleski zich nu heel erg voor schaamt. Op het moment dat ze zelf moeder werd van een wolk van een dochter, gingen haar ogen open. "Mijn carrière stond niet meer op nummer één, ik wilde niet meer tien uur lang op kantoor zitten en al helemaal niets drinken met collega's na werktijd", schrijft Zaleski in haar brief.

Als succesvolle manager stond ze na de geboorte van haar dochtertje voor een belangrijke keuze. "Of terug aan het werk en mijn baby bijna niet zien of mijn carrière een andere wending geven. Toen ik mijn dochtertje in de ogen keek, twijfelde ik geen moment en wist ik direct  wat mij te doen stond ..."

Oprechte excuses

Ze gaf haar leven een andere invulling, maar toch was er - jaren later - nog steeds iets wat aan haar knaagde: de manier waarop ze werkende moeders jarenlang had behandeld. Zaleski wilde niets liever dan deze vrouwen haar oprechte excuses aanbieden. "Ik besefte niet hoe vreselijk ik me al die jaren gedragen heb ten aanzien van alle werkende moeders.

"Ik zou willen dat ik als kinderloze manager eerder had gezien dat je moeders keihard nodig hebt in een team. Ze werken keihard om een deadline te halen en zijn erg gemotiveerd. Daarom wil ik mijn excuses aanbieden aan alle moeders waarmee ik ooit in mijn carrière gewerkt heb ... het spijt me!", aldus Zaleski.

Kunnen jullie je hier iets bij voorstellen? Hebben jullie dit zelf ook meegemaakt? Is jullie mening ten aanzien van werkende moeders ook veranderd sinds je zelf moeder bent geworden?

Praat mee!