Nieuws
454549
Nieuws

Paasrecepten | Foodblogger Susan Aretz

Scones met cranberry's

GEEN - Pasen duurt misschien nog even, maar je kunt als je het ons vraagt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen. Helemaal als je weet dat de scones met cranberry's van Foodblogger Susan Aretz op het menu staan. Wellicht alvast een keertje uitproberen? (lees: voorproeven)

Met gedroogd fruit kun je eindeloos variëren: eet het als tussendoortje, strooi het door je ontbijt of gebruik het als het ingrediënt in je bakgerechten. Ik ontdekte onlangs ‘Craisins’ van Ocean Spray. Deze gedroogde cranberries zijn nieuw op de markt in Nederland en zijn verkrijgbaar in 2 varianten; de originele, gedroogde cranberries, maar ook die met bessensap. Met die laatste maakte ik deze geweldige scones.

Scones zijn in Engeland traditioneel onderdeel van de bekende Afternoon tea. Ik zet ze dit jaar met Pasen op tafel, als onderdeel van een uitgebreide brunchtafel. De komende weken deel ik nog meer Paasrecepten met je, maar deze scones kun je natuurlijk ook gewoon dit weekend al bakken!

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 scones

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g suiker
  • 50 g koude boter, in blokjes
  • 3 el yoghurt, aangevuld met melk
  • 1 ei
  • 75 g Craisins met bessensap

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het bakmeel met de suiker en doe hier de boterblokjes bij. Met je vingers verkruimel je vervolgens de boter door het meel. Blijf dit doen totdat alle boter vermengd is met het bakmeel en je een zanderig meel overhoudt.

Doe dan drie eetlepels yoghurt in een maatbeker en schenk hierbij melk tot het streepje van 100 ml. Doe dan het ei hierbij en klop het even los.Giet dit vervolgens bij je meelmengsel en roer met een houten lepel door tot het bijna samenkomt. Doe dan de craisins erbij en maak er met je handen een samenhangend deeg van.

Haal dit uit de kom en met je handen plet je het deeg tot ruim een centimeter dikte. Pak nu een longdrinkglas en steek hiermee rondjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat, met iets ruimte ertussen. Tussentijds kneed je het deeg weer samen en plet je het weer op het aanrecht. Steek net zolang rondjes uit het deeg tot het op is.

Bak de scones 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Vers zijn ze het aller-lekkerst, opengesneden met een lik roomboter en wat (zelfgemaakte) jam. Kun je ergens lemoncurd vinden, dan is dat helemaal geweldig op deze scones.

Scones die overblijven, snijd je de ochtend daarna doormidden en rooster je even in de broodrooster. Je kunt ze ook heel goed invriezen en op een later moment weer even in de oven opwarmen!

Bron: dit recept is mijn versie van de scones uit het Great British Bake-off bakboek

Bekijk ook de vorige recepten van Susan:

Susan Aretz

is community manager, moeder en oprichter van Smulpaapje.nl. Daarnaast schrijft zij aan een kookboek, dat in 2015 gaat verschijnen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is Susan bezig met wat ze gaat koken, bakken én eten. Hier deelt ze wekelijks haar favoriete recepten met jou. Iedere maand met een ander thema. Dus houd de site goed in de gaten! Heb jij een prangende vraag of een verzoek voor Susan, mail die dan naar [email protected]!