Nieuws
454619
Nieuws

Weekmenu

Falafel

Deze vegetarische balletjes zijn heerlijk met een verfrissend sausje. De spinazie, knoflook en kikkererwten maken van deze balletjes een waar kunstwerkje. Proef ze nu!

Ingrediënten

(4-6 personen)

  • 200 g verse spinazie, gewassen
  • 2 el olijfolie
  • 4 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 500 g gedroogde kikkererwten, gekookt of 2 blikken kikkererwten à 400 g, uitgelekt
  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • ¼ tl vers geraspte nootmuskaat
  • 2 tl zout
  • ¼ tl zwarte peper
  • 2 eieren
  • 200 g ricotta
  • 150 g broodkruimels
  • 1 el fijngehakte gladde peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de spinazie met aanhangend water in een pan en voeg een scheutje water toe. Laat de spinazie op hoog vuur slinken en zacht worden. Schep geregeld om. Knijp tussen twee borden het vocht eruit en hak fijn.
  3. Doe de olie in een koekenpan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de sjalotten, de knoflook en een beetje zout en peper toe. Roerbak het mengsel 6 minuten op laag vuur tot de sjalotten glazig zijn. Let op dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg de spinazie toe en roerbak het mengsel nog 2 minuten. Laat afkoelen.
  4. Verhit een schone koekenpan met dikke bodem op hoog vuur en rooster de komijn- en korianderzaadjes 2 minuten. Laat ze door de pan bewegen, zodat ze niet aanbranden. Maal de zaden in een vijzel.
  5. Doe de kikkererwten met de komijn en koriander, chilivlokken, nootmuskaat en wat zout en peper in de kom van een keukenmachine en maal op de pulseerstand tot een grove puree. Maak niet te fijn zodat je een stevige textuur krijgt.
  6. Klop de eieren in een grote kom en roer de ricotta erdoor. Voeg de broodkruimels, spinaziemengsel, kikkererwtenmengsel, peterselie en citroensap toe en meng alles met je handen.
  7. Verhit een kleine koekenpan op hoog vuur. Pak een beetje van het mengsel, druk het plat tussen je vingers en bak het gaar. Proef of de smaak goed is en voeg indien nodig meer zout, peper en kruiden toe.
  8. Maak je handen nat en vorm van het mengsel 20 ballen van 5 centimeter groot. Druk stevig aan. Leg de ballen op de beklede bakplaat. Bak ze 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze bovenop bruin beginnen te kleuren. Draai de ballen halverwege om. Let op dat de ballen aan de onderkant niet verbranden.

BEREIDING 40 minuten + 20 minuten in de oven

Dit recept komt uit het kookboek Gehaktballen (Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 4520 070)