Nieuws
454662
Nieuws

Weekmenu

Gehaktballen in Belgische biersaus

Deze gehaktballen zijn uitstekend voor na een avondje stappen, maar ook de dinsdag wordt een heerlijike dag met deze stevige balletjes op tafel.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 2 witte boterhammen
  • 100 ml melk
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 tl verse tijmblaadjes, fijngehakt
  • 1 ei
  • mespunt nootmuskaat
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 tl zout ~ versgemalen peper
  • 70 g boter
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el bloem
  • 500 ml Belgisch abdijbier (liefst bruin)
  • 1 el appelstroop

Bereiding

  1. Week de boterhammen 5 minuten in de melk. Knijp goed uit en kneed samen met de uien, tijm, het ei en nootmuskaat door het gehakt.
  2. Breng op smaak met zout en peper en vorm 4 grote ballen.
  3. Verhit 20 g van de boter in een braadpan en bak hierin de ballen in 3 minuten rondom bruin.
  4. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Fruit hierin de sjalotten met knoflook 3 minuten. Voeg de bloem toe en bak een minuut mee.
  5. Giet het bier in de pan en meng de saus met een garde om klontvorming te voorkomen.
  6. Voeg de appelstroop toe en breng aan de kook. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  7. Giet de saus over de gehaktballen en laat nog 30 minuten op laag vuur stoven in de saus. Keer de ballen af en toe.

BEREIDING 20 minuten + 30 minuten stoven

Dit recept komt uit het kookboek Gehaktballen (Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 4520 070)