Nieuws/Buitenland
454925880
Buitenland

Nieuwe wet in Duitsland: baasjes moeten twee keer per dag een uur met hond wandelen

BERLIJN - Een nieuwe wet in Duitsland moet ervoor zorgen dat de 9,4 miljoen honden in het land genoeg beweging krijgen.

De minister van Landbouw, Julia Klöckner, introduceert de Hundeverordnung waarin te lezen is dat honden twee keer per dag een uur moeten worden uitgelaten. Klöckner zegt dat ze zich baseert op nieuw wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat honden „een voldoende mate van activiteit en contact met prikkels uit de omgeving” nodig hebben, waaronder andere dieren, natuur en mensen.

Volgens de wet mogen honden ook niet meer langere tijd alleen thuis zijn. Mogelijk wordt ook het langdurig aanlijnen van een hond verboden. „Honden zijn geen knuffels. Ze hebben hun eigen behoeftes, waar rekening mee moet worden gehouden”, aldus de minister.

De grote vraag is hoe Klöckner de wet wil gaan handhaven. Een woordvoerder laat weten dat de deelstaten daar zelf verantwoordelijk voor zijn, aldus The Guardian.

Hondeneigenaren reageren sceptisch op het idee. „Ik vind het erg betuttelend”, aldus Bärbel Kleid, baasje van de vijfjarige Sam. „Wie gaat het checken? Gaan de buren dan de politie bellen als ze denken dat ik niet lang genoeg met Sam ga wandelen? Hij houdt twee uur per dag bovendien niet eens vol.”

„De volgende stap gaat zeker zijn dat ze katteneigenaren gaan vertellen hoe vaak ze de kattenbak moeten verschonen”, aldus een sarcastische Walther Schweiz.