Nieuws
455009
Nieuws

Vijf zomerse stamppotrecepten

Zomerse stamppottoppers

GEEN - De zomer is nog in volle gang, maar desondanks snak je al weken naar een overheerlijke stamppot. Misschien is een winterkostje als boerenkool met worst nog een beetje vroeg voor de tijd van het jaar. Daarom zet VROUW.nl voor jullie een aantal overheerlijke zomerstamppotjes op een rij. Smullen maar!

Rucola stamppot

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 150 gram rucola
  • 150 gram geitenkaas of 150 gram mozzarella
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • 15 gesneden zongedroogde tomaatjes
  • 10 cherrytomaatjes
  • Scheutje melk
  • Klontje roomboter
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

Schil de aardappels en kook ze met wat zout in twintig minuten gaar. Was intussen de rucola en snijd deze in kleine stukken. Rooster vervolgens de pijnboompitjes in een pan totdat ze goudbruin kleuren en laat ze dan afkoelen op een bord. Snijd daarna de cherrytomaatjes doormidden en bak deze kort in een koekenpan. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg naar smaak peper en zout toe en maak de puree af met een klontje boter en een scheutje melk. Schep vervolgens de cherrytomaatjes, de zongedroogde tomaatjes, de rucola en de geitenkaas of mozzarella erdoorheen. Garneer met pijnboompitjes.

Broccolistamppot met gebakken zalm

Ingrediënten

Bereidingswijze

Kook de aardappels in twintig minuten gaar in de groentebouillon. Voeg de laatste vijf minuten de broccoli toe. Giet de aardappels en broccoli af en voeg een scheutje melk en 1 eetlepel olie toe. Stamp dit geheel fijn. Bak intussen de champignons in een droge pan, giet er vervolgens een eetlepel olie bij en bak ze bruin. Bestrooi met zout en peper en haal ze van het vuur. Leg een aantal champignons apart voor de garnering en voeg de overgebleven champignons toe aan de stamppot. Giet vervolgens een klein scheutje olie in een pan en bak de zalm in vijf minuten bruin. Bestrooi met zout. Maak met een ring taartjes van de stamppot en leg de zalm erop. Rijg de achtergehouden champignons aan prikkers en steek in de zalm.

---Slanke stamppot: handige tips voor een magere stamppot---

Aspergestamppot

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 800 gram witte asperges
  • 50 gram crème fraîche
  • Klontje gezouten roomboter
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • 250 gram ongezouten boter
  • Eieren naar smaak

Bereidingswijze

Schil de asperges en verwijder de kontjes. Snijd de topjes eraf en kook ongeveer 500 gram van de asperges in water met zout 10 à 15 minuten beetgaar. Snijd de overige asperges in grove stukken en kook deze met de aardappelen in twintig minuten gaar. Laat vervolgens in een steelpan de roomboter smelten. De boter dan afschuimen en even laten rusten. Giet de aardappels en asperges af en stamp ze fijn. Roer dan de crème fraîche en een klontje roomboter erdoor. Meng de witte aspergepunten erdoorheen. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer met de gesmolten ongezouten boter en gesneden eieren.

Zomerse tomaten stamppot

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 750 gram rijpe tomaten
  • 200 gram spekvet in blokjes
  • 1 gesnipperd ui
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Doe het spek in een braadpan en bak het zachtjes uit. Voeg ui en paprika toe en laat het mee fruiten. Snijd de tomaten in kwarten en doe ze samen met de oregano, laurier en peper in een pan. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Zet het vuur laag en laat het een half uurtje inkoken. Kook intussen de aardappels gaar en stamp ze fijn. Vis de laurierblaadjes en de tomaten velletjes uit de saus en stamp deze door de aardappels.

Zomerstamppot met ijsbergsla en jonge kaas

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 krop ijsbergsla
  • 100 gram jonge kaas
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • Scheutje melk
  • Klontje roomboter
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Kook de aardappels in ruim kokend water met zout in ongeveer twintig minuten gaar. Was de sla en snijd het in fijne stukjes. Snijd vervolgens de kaas in kleine blokjes en bak de spekblokjes in een koekenpan. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg vervolgens nog een scheutje melk en een klontje roomboter toe en breng de puree op smaak met zout en peper. Voeg tot slot de sla, mosterd, kaas en spek toe aan de aardappels.

Hebben jullie nog een zomerse stamppot die niet in het rijtje staat? Deel dan je recept hieronder met ons. Wij zijn erg benieuwd!