Nieuws
455043
Nieuws

Weekmenu

Lamsgehakttaart, hmm!

Zin in een heerlijk gerecht waarvan je keuken zo lekker gaat ruiken en je daarna zo heerlijk van kan smullen?

Ingrediënten

(4 personen)

  • 325 g speltmeel, gezeefd
  • 2 mespunten zout
  • 100 ml water
  • 2 eidooiers
  • 50 g boter, gesmolten
  • 1 ei

Voor lamsschotel:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 1 kleine zoete aardappel (150 g)
  • 1 rode paprika
  • boter
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ g saffraan
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el gemberwortel, versgeraspt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el kalfsfond
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 100 ml water
  • 400 g kikkererwten (uit blik)
  • 150 g gedroogde pruimen
  • ½ tl harissa
  • grof zeezout

Bereiding

  1. Meng het meel, zout en water in een keukenmachine. Voeg de eidooiers en boter toe en pulseer tot een soepel deeg.
  2. Rol het uit op een bebloemd werkblad, wikkel in plasticfolie en leg in de koelkast.
  3. Pel en snipper de ui, hak de knoflook. schrap de wortel en schil de aardappel.
  4. Snij wortel, aardappel en paprika in blokjes en bak kort in wat boter. Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur rul.
  5. Bak op het laatst de saffraan, het kaneelstokje, gember en komijn kort mee. Doe de fond, tomaten en het water erbij. Dek af en laat 30-35 minuten koken.
  6. Spoel de kikkererwten af. Halveer de grotere pruimen. Schep 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de lamsschotel. Breng op smaak met harissa en zout.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  8. Schep de lamsschotel in een grote ronde ovenschaal.
  9. Rol het speltdeeg uit tot een ronde lap, groot genoeg om de schaal te bedekken. Leg het deeg erover en druk de randen aan.
  10. Snij wat decoratieve openingen in het deegdeksel, zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk met losgeklopt ei.
  11. Bak ± 35 minuten in het midden van de oven goudbruin.

BEREIDING 90 minuten + 35 minuten in de oven