Nieuws
455191
Nieuws

BlogSterren | Anne-Mieke Bovelett

Halve waarheden

Vandaag heb ik een waar kamikaze menu: twee keer een portie nierenvernietiger, tussendoor een portie vette dioxine op een plak fyto-oestrogenen, later op de dag nog een cholesterolverhoger erbij en voor vanavond een lekker stukje met poep besmet vlees en bestrijdingsmiddelenschotel.

Althans, volgens de pseudo-experts van de dilettante gezondheidsmilitie. Misschien ben jij ze ook wel eens tegen gekomen? Ze zijn vaak te vinden in - veelal aan gezonde voeding gerelateerde - Facebook groepen.

Met hand, tand en verbaal geweld

Ik heb het hier niet over de mensen die serieus beroepsmatig met gezonde voeding bezig zijn. Ik heb het over mensen die, zonder zelf enig grondig onderzoek te doen, de propaganda van enge websites met enge berichten over voeding klakkeloos doorplaatsen en de inhoud vervolgens ook nog eens met hand, tand en verbaal geweld verdedigen. Ik noem ze de pseudo-experts van de dilettante gezondheidsmilitie. Het zijn mensen die zich zonder nadenken tot de apostelen van de halve waarheden hebben laten maken.

Als ik zo'n eng bericht lees wat gaat over iets dat ik zelf graag mag eten of drinken, ga ik direct zoeken naar de serieuze studies die de bewering al dan niet kunnen onderbouwen. Soms blijkt zo'n bericht te kloppen, maar vaker nog blijken de gepropageerde wetenswaardigheden achterhaald of echt compleet misleidend. Dat maakt me razend.

Dan besef ik weer hoeveel ik op mijn vader lijk. Bederf onze eetlust niet want we villen je met de kaasschaaf... figuurlijk gesproken dan hè.

Overgewichtsrecidivist

Of ik niets beters te doen heb? Nee, in dit geval niet. Omdat ik geen zin heb om een overgewichtsrecidivist te worden (da's een stinkduur klinkend niet bestaand woord voor mensen die hun gezondheid in gevaar brengen door te jojoën met hun gewicht). Een deel van mijn dag ben ik serieus bezig met gezonder eten want ik wil nóóit meer terug naar hoe ik me voelde toen ik over de honderd kilo heen ging.

Bovendien, het is een leuke uitdaging om zoveel mogelijk met zuivere (of populairder gezegd: meukvrije) ingrediënten marinades te maken voor een geurig gebraden kippetje. Of een rijk gevulde romig smakende pompoensoep met kool waar je nog op kunt kauwen. Je snapt zeker wel dat ik me nu al te pletter verheug op de meukvrije kookworkshops die bij ons gegeven gaan worden dit najaar?

PS de vertaling van mijn menu van vandaag: proteïne shakes, tarwe-vrij lijnzaadbrood met gerookte zalm, een hardgekookt ei, biefstuk en groenteschotel bestaande uit onder andere voorgesneden groente.

Meer Anne-Mieke? Kijk op haar blog of op haar facebook!

 

Alle BlogSterren van VROUW

Anne-Mieke Bovelett (43)

 is getrouwd, ondernemer, projectmanager en 'webnerd op hakken'. Anne-Mieke deelt haar reis naar een gezonder leven, van 101 kilo naar 70 kilo, door het aanpassen van haar eetpatroon.

  • Blogdag: maandag

Lees alle blogs van Anne-Mieke hier!

 

Anneke de Vocht-Vink (55)

is getrouwd en moeder van een dochter en zoon. Nadat ze borstkanker overwon, wil Anneke haar leven anders indelen. Om te beginnen loopt ze in mei zo'n 800 kilometer naar Santiago de Compostela!

Blogdag: zaterdag

Lees alle blogs van Anneke hier!

 

Hellen Smit-de Dood (45)

 is reisadviseur en moeder van vier kinderen waarvan dochter Milou op haar 17e overleed. In haar blogs vertelt Hellen welke impact Milou's ziekte en overlijden heeft op haar gezin.

Blogdag: zondag

Lees alle blogs van Hellen hier!

 

Herma Timmer (41)

 woont samen en is moeder van twee dochters. Na haar strijd tegen borstkanker leeft ze met één borst. Ze wil in haar blogs bewustwording creëren, bijvoorbeeld op het gebied van siliconenprotheses.

Blogdag: donderdag

Lees alle bogs van Herma hier!

 

Marieke Koppes (29)

 is getrouwd en moeder van twee zoons. Marieke is vastbesloten haar dertigste levensjaar te voorzien van wat 'Spaanse peper': het moet groots, meeslepend en magisch gaan worden!

Blogdag: woensdag

Lees alle blogs van Marieke hier!

 

 Debbie Mast (25)

 is getrouwd en hard bezig zwanger te worden. Dat dat meer voeten in de aarde zou hebben, had ze niet verwacht. In haar blogs deelt ze haar traject naar, hopelijk, een eigen kindje.

Blogdag: dinsdag

Lees alle blogs van Debbie hier!