Nieuws
455260
Nieuws

Echtscheiding

Mijn moeder heeft alwéér een nieuwe vriend

GEEN - Voor de vierde keer op rij zet Pamela Anderson een punt achter haar huwelijk. Hoe is dat voor haar twee zoons? Welke impact heeft dat op hun leven? VROUW vroeg het scheidingscoach Yolande de Best.

De Baywatch-actrice stapte maar liefst vier keer in het huwelijksbootje. Eerst met drummer Tommy Lee, daarna gaf ze het ja-woord aan Kid Rock en niet snel daarna beloofde ze twee keer - met een scheiding tussendoor - eeuwige trouw aan Rick Salomon.

---Ik wil niet vechtend uit elkaar---

Hechten

De wisselende relaties van de blondine doen haar puberzoons volgens De Best geen goed. "Kinderen hechten zich aan een nieuwe partner. Het is moeilijk als iemand dan ineens weer als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als dit maar vaak genoeg gebeurt, dan wordt het voor kinderen steeds moeilijker om zich te hechten aan iemand."

Daarnaast zou ook het vertrouwen van de kinderen een deuk oplopen: "Je moet je voorstellen dat, in het geval van Pamela, een moeder vier keer eeuwige trouw belooft, maar dat keer op keer niet waarmaakt. Kinderen kunnen hierdoor niet alleen het geloof in een lange relatie verliezen, ook de angst om verlaten te worden, kan opduiken", legt de Best uit.

"Het is belangrijk dat de moeder altijd de hoofdrol blijft spelen en haar kinderen duidelijk maakt dat wat er ook gebeurt, ze er altijd voor ze zal zijn."

---Impact van scheiding op kinderen---

Vaderrol

De Best adviseert ouders daarnaast om de rol van de nieuwe partner in het leven van de kinderen te beperken. "Het is niet verstandig om een nieuwe partner te laten vaderen. Kinderen moeten zo keer op keer wennen aan een nieuwe manier van opvoeden, wat het alleen maar moeilijker maakt."

"Voor kinderen is het beter om het gezinsleven en het liefdesleven gescheiden te houden", vertelt de Best. "De vader en moeder moeten een constante rol spelen in het leven van de kinderen. Een nieuwe relatie moet daar los van staan. Die kan beter op de achtergrond blijven."

---Vrienden blijven na een scheiding, kan dat?---

Stel je gaat zelf scheiden, hoe zou je er dan met je kinderen over praten? Of wat zou je andere ouders adviseren? Praat hieronder met ons mee!

Yolande de Best

heeft na een lange carrière als hoofdredacteur bij opvoedbladen een carrière switch gemaakt: ze is sinds 2007 scheidingsmediator. Als pedagoog en KIES-coach staat het welzijn van de kinderen na de scheiding bij haar bovenaan.

Ook is ze nog regelmatig actief in de media: ze was de scheidingscoach van het RTL programma Echt Scheiden en schrijft regelmatig over dit onderwerp. Recent verscheen van haar hand ‘De eerste 100 weken na je scheiding’, een boek met 21 interviews met vrouwen over de periode rond hun scheiding. Meer informatie vind je op haar site BestMediation.nl.

Stel je vraag aan Yolande

Heb je een vraag over scheiden of scheidingsmediation voor Yolande? Stel die dan op vrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. Vraag voor Yolande