Nieuws/Binnenland
455334390
Binnenland

Geheimen lekkende marechaussee vervolgd na bekentenis

ARNHEM - Een 31-jarige marechaussee uit Lelystad wordt vervolgd omdat hij in zijn woonplaats en op Schiphol 2,5 jaar lang dienstgeheimen zou hebben gelekt uit de systemen van opsporingsdiensten. Hij heeft bekend, zegt het Openbaar Ministerie.

Dat bleek donderdag voor de militaire politierechter in Arnhem, die de zaak tegen de man zou behandelen. De rechter besloot dat het 1100 pagina’s tellende dossier te omvangrijk en te complex was voor een politierechter alleen. Ook de feiten en de mogelijke strafmaat die daar eventueel bij past, kan uit zorgvuldigheid beter door drie rechters van een meervoudige militaire kamer worden bekeken, dan door één militaire politierechter.

Volgens de aanklacht zocht de marechaussee tussen januari 2017 en medio 2020 informatie over personen en informatie uit opsporingsonderzoeken, en deelde hij die met onbevoegde personen. De officier van justitie vond de zaak eenvoudig genoeg voor de politierechter, omdat de verdachte had bekend en omdat alles uit logbestanden zou blijken.

De politierechter verwees de zaak naar de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem, die zich 8 november over de zaak buigt.