Nieuws
455369
Nieuws

Bijstandsmoeder krijgt €2000 netto per maand

GEEN - Tweeduizend euro: dat houdt een bijstandsmoeder met twee puberende kinderen elke maand over, berekende ondernemer Annemarie van Gaal in een column in het Financieel Dagblad. "Je hoort mij niet beweren dat het leven van een bijstandsmoeder een vetpot is. Zeker niet (...), maar we moeten snel iets doen aan de belasting op arbeid..."

Niet willen werken

Van Gaal legt uit dat veel moeders in de bijstand de drang niet voelen om werk te zoeken omdat ze het 'eigenlijk best goed' hebben. "Sinds begin dit jaar probeer ik een aantal alleenstaande moeders in de bijstand te begeleiden naar een toekomst met werk. (...) Twintig bijstandsmoeders heb ik inmiddels benaderd. Negentien van hen haakten af omdat ze het naar eigen zeggen 'eigenlijk best goed' hadden." Van Gaal vertelt dat één moeder aan een baan geholpen wilde worden. "Eén. En die zat toevallig niet in de schuldsanering, dus had financieel weinig te verliezen."

Ruim €2000 netto per maand

Van Gaal licht de financiële situatie van een bijstandsmoeder met twee puberende kinderen vervolgens toe met een rekenvoorbeeldje. Zij krijgt maandelijks binnen:

  • €1083 uitkering
  • €297 huurtoeslag
  • €72 zorgtoeslag
  • €148 kindgebonden budget
  • €79 alleenstaande ouderkorting
  • €60 bijzonder kinderbijstand
  • €168 kindertoeslag

Opgeteld is dat €1907. Door kwijtschelding van gemeentelijke heffingen zoals afvalstoffenheffing komt zij netto per maand uit op iets meer dan €2000.

Oude versus nieuwe situatie

Volgens Friso Fennema, woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken, haalt Van Gaal een probleem aan dat middels nieuwe wetgeving de kop ingedrukt gaat worden. De onderneemster omschrijft dus een situatie die binnenkort verleden tijd zal zijn. Per 1 januari 2015 zal het voor bijstandsmoeders namelijk wél lonen om te werken. Waar ze er op dit moment €1000 op achteruit gaan als ze gaan werken, gaan bijstandsmoeders die 4 dagen gaan werken er in de toekomst €2100 per jaar op vooruit.

Lees ook:

Wat vinden jullie hiervan? Waren jullie hiervan op de hoogte? Praat hieronder met ons mee!