Nieuws/Binnenland
455446496
Binnenland

Anker staat verdachte moord Wiersum bij

Tjalling van der Goot

Tjalling van der Goot

AMSTERDAM - De advocaat Tjalling van der Goot van het kantoor Anker & Anker staat de man bij die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de advocaat Derk Wiersum. Het kantoor is hiervoor benaderd door de verdachte en zijn advocaat. De verdachte is op één oktober opgepakt.

Tjalling van der Goot

Tjalling van der Goot

Dat heeft het advocatenkantoor donderdag bekendgemaakt. Dat Anker & Anker de verdachte bijstaat is bijzonder. De strafpleiters verdedigen weliswaar vaak verdachten in moordzaken, maar zelden verdachten van liquidaties. Een bekende uitzondering vormt de liquidatie van de volstrekt onschuldige Groninger onderwijzer Gerard Meesters, waarvoor een Brit een levenslange gevangenisstraf uitzit. Hij zou de moord hebben gepleegd in opdracht van een Britse gangster.

’Net als velen waren alle medewerkers van kantoor Anker & Anker geschokt na de moord op confrère Wiersum. Dit geweld heeft in de eerste plaats trieste, onomkeerbare gevolgen voor de naasten van het slachtoffer. Daarnaast is de moord op de advocaat een aanslag op de rechtsstaat genoemd. Een gevolg van de moord op Derk Wiersum kan immers zijn dat bijstand aan een verdachte geen vanzelfsprekendheid meer is omdat advocaten wijken voor druk, dreiging en geweld. Ons kantoor heeft – ook publiekelijk – benadrukt dat de rol van een advocaat wezenlijk is in een rechtsstaat waarin de rechten van iedere verdachte moeten worden bewaakt. Het recht op rechtsbijstand is in de Grondwet en diverse Mensenrechtenverdragen verankerd’, zo licht het kantoor het besluit toe.

Gevoeligheid

Het kantoor zegt zich van ’de gevoeligheid van deze strafzaak terdege bewust’ te zijn. ’Maar juist in een democratische rechtsstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. De verdediging wordt door ons kantoor gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt. Onze cliënt is slechts verdachte. In een rechtsstaat is het een fundamenteel recht om als verdachte voor onschuldig te worden gehouden totdat de onafhankelijke rechter anders heeft geoordeeld.’

Anker & Anker doet verder geen mededelingen over de zaak, omdat de aangehouden man onder beperking vastzit. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn raadsman mag hebben. Derk Wiersum werd op 18 september voor zijn woning geliquideerd. Hij stond kroongetuige Nabil B. in het proces tegen de crimineel Ridouan Taghi bij.