Nieuws
455467
Nieuws

Niet-gelovige ouder:

'Ik laat mijn dochters niet inenten'

GEEN - Waar het voor de ene ouder vanzelfsprekend is om zoon- of dochterlief te laten inenten, moet de andere ouder er helemaal niets van weten. Zo zijn er steeds meer ouders die er bewust voor kiezen om de kinderen niet te laten vaccineren. Moeder Door Frankema is er daar één van en noemt het puur 'gif'.

 “Ik kwam voor het eerst in aanraking met vaccinaties toen mijn oudste net was geboren. Dat was een kwetsbaar moment. Je staat als kersverse moeder stijf van de hormonen en wilt niets liever dan je kindje zo goed mogelijk beschermen. En dan valt de folder van het RIVM op de mat. Ik las over allerlei angstaanjagende dingen die mijn kind zonder inentingen kon krijgen, maar niets over wat er nou eigenlijk precies wordt ingespoten. Ik wilde weten wat er in vaccins zit. Toen ik een artikel uit het tijdschrift Onkruid onder ogen kreeg, werd het mij duidelijk. Er stond in dat vaccins niet alleen uit verzwakte ziekteverwekkers bestaan, maar ook allerlei chemische stoffen bevatten. Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Wilden ze dat bij mijn kindje inspuiten?

---Geen inenting, geen opvang!---

Gif inspuiten

De arts van het consultatiebureau zei dat het inderdaad klopte, maar toen ik doorvroeg hoe ik er dan zeker van kon zijn dat het veilig is, kreeg ik te horen dat ik veel te kritisch was. ‘Zou u het inspuiten bij uw eigen kind?’ vroeg ik de arts. Het antwoord vond ik ontluisterend: ‘Ja, dat zou ik doen, want dát is ons beleid.’ Maar beleid is voor mij geen reden! Vaccineren is geen verplichting, het is een keuze. Ik wilde alleen dat doen wat goed was voor mijn kind en gif inspuiten voelde niet goed. Ik heb nooit meer een stap gezet in het consultatiebureau.

---Ook op latere leeftijd blijft vaccineren een dilemma: laat je jouw dochter wel of niet inenten tegen baarmoederhalskanker?---

Weerstand

Zelf ben ik als kind wel ingeënt en mijn keuze stuitte dan ook op weerstand in mijn omgeving. Ik kreeg de wind van voren van goede vrienden en van familie. Ze werden boos en vonden mij een onverantwoordelijke moeder. Maar naarmate ik me meer in de materie verdiepte en hen mijn keuze ook beter kon uitleggen, groeide het begrip. Daarbij zagen ze dat mijn kinderen geen last hadden van allergieën, oorontstekingen en leer- of gedragsproblemen. Ze wilden weten hoe dat toch mogelijk was…

Talloze onderzoeken

Wel of niet vaccineren: het blijft een moeilijke discussie", vindt Marina Conyn, arts en hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Natuurlijk willen ouders het beste voor hun kind. Het uitgangspunt van het RIVM is dat ons vaccinatieprogramma vrijwillig, maar niet vrijblijvend is. Niet inenten kan voor iedereen enorme consequenties met zich meebrengen. De overheid ziet het als verantwoordelijkheid mensen zo goed mogelijk in hun keuze te begeleiden. Sinds het vaccinatieprogramma is gelanceerd in 1957, voelen wij een voortdurende verantwoordelijkheid om dit zo veilig en goed mogelijk uit te voeren, onderbouwd door talloze wetenschappelijke onderzoeken.”

Vinden jullie dat het aan ouders is om te bepalen of kinderen worden ingeënt? Laat hieronder je reactie achter!