Nieuws
455513
Nieuws

Handige tips om een verkoudheid te voorkomen

GEEN - De herfst is nog niet begonnen of de kuchende en niesende mensen duiken overal op. Nog even en dan val je zelf ten prooi aan een verkoudheid. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. VROUW geeft je daarom een aantal handige tips om een verkoudheid te voorkomen.

1. Handen wassen

Je drukt op de oké-knop van de pinautomaat, opent de deur, telefoneert met de telefoon van je collega en voordat je het weet heb je een verkoudheid te pakken. Bacteriën zitten overal en verspreiden zich razendsnel. Was daarom vaak je handen en houd ze zoveel mogelijk uit de buurt van je mond, ogen en neus. Helaas, kun je niet altijd en overal je handen wassen. Zorg er daarom voor dat je altijd  een antibacteriële gel in je tas hebt, zodat je op elk gewenst moment je handen even bacterievrij kunt maken.

2. Genoeg slapen

Slaap is erg belangrijk om een verkoudheid te voorkomen. Rust versterkt je immuunsysteem. Zorg voor een geventileerde slaapkamer en vermijd een droge verwarmingslucht. Dit zorgt er namelijk voor dat je slijmvliezen uitdrogen, wat de kans op een infectie vergroot.

---Kun jij moeilijk in slaap komen? Bekijk dan hier onze slaaptips!---

3. Zakdoeken

Bacteriën vermenigvuldigen zich in hoog tempo in jouw stoffen snotlap. Dus weg met die zakdoek! Gebruik liever papieren zakdoekjes en werp ze na gebruik direct in de afvalbak.

4. Warm aankleden

Het wisselvallige herfstweer maakt het ’s ochtends niet makkelijk als jij voor je kledingkast staat te dubben. Toch kun je beter te warm, dan te koud gekleed op pad gaan. Als je kou vat daalt namelijk je lichaamstemperatuur waardoor je gevoeliger bent voor virussen. Weet je echt niet wat je aan moet trekken? Ga dan voor laagjes!

---Je voorbereiden op het herfstseizoen? Wij hebben dé tips!---

5. Verminder suikergebruik

Voel je een verkoudheid opkomen? Probeer dan het gebruik van suiker zo veel mogelijk te verminderen. Suiker verzwakt namelijk je immuunsysteem. Beter is bijvoorbeeld op de sapjes uit pak te laten staan en te gaan voor verse sinaasappelsap, die reep chocola te vervangen door een bak fruit en de stroopwafels in te wisselen voor een handje noten. Lekker en erg gezond.

6. Kippensoep

Lunchen met collega’s? Bestel een kop kippensoep. Kip bevat namelijk een natuurlijk aminozuur wat het slijm in je longen verdunt, waardoor het makkelijk kan worden afgevoerd.

7. Lichaamsbeweging

Zorg dat je voldoende beweegt. Lichaamsbeweging ondersteunt de stofwisseling en het afweersysteem, waardoor je lichaam een verkoudheid beter te lijf kan gaan. In de benen dus!

---8 redenen om meer te bewegen---

8. Water drinken

Water drinken is in het dagelijks leven erg belangrijk, maar extra belangrijk als er een verkoudheid op de loer ligt. Water bant de afvalstoffen uit je lichaam en zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft. Daarnaast kan uitdroging van je lichaam de werking van je immuunsysteem aantasten.

9. Goede voeding

Gezond eten is erg belangrijker in snotterige periodes. Eet met name veel groente en fruit en slik eventueel extra vitaminen. Met name vitamine C, A, E en B zijn erg belangrijk voor het immuunsysteem.

---Nog meer handige tips: de verkoudheid te lijf---

10. Vetten

Essentiële vetzuren helpen je immuunsysteem om antistoffen aan te maken. Erg belangrijk om deze binnen te krijgen dus in de tijd daar de virussen zich in hoog tempo verspreiden. Hoe je ze binnenkrijgt? Door bijvoorbeeld vis, lijnzaadolie of walnoten te nuttigen.

11. Voorkom stress

Dat stress een aanslag is op je lichaam, weten we allemaal. Maar spanning is ook funest voor je afweersysteem. Stress remt je imuunsysteem, waardoor je gevoeliger wordt voor een verkoudheid. Dus, relax!

12. Schoonmaken

Heb je een verkouden kind in huis of ligt manlief snotterend onder de wol? Zorg er dan voor dat je het huis goed schoon houdt en de gezamenlijke objecten een extra sopje geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderspeelgoed, de laptop of de telefoon. Daarnaast kun je ook de handdoeken het beste een keertje extra in de wasmachine stoppen.

Wat doen jullie als je toch een verkoudheid te pakken hebt? Deel je tips hieronder!