Nieuws
455535
Nieuws

Eet maar normaal challenge: tip 2

'Geloof niet alles wat je hoort over eten!'

Er zijn honderden, zo niet duizenden meningen over gezond eten. 'Koolhydraten zijn zó slecht!', 'Superfoods zijn helemaal geen superfoods', 'Melk is slecht voor je...'. De tweede tip van onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet tijdens de Eet Maar Normaal Challenge is dan ook: "Geloof niet meteen alles wat je leest, ziet of hoort over eten." Zij adviseert: "Ga op onderzoek uit, lees etiketten en gebruik je gezonde verstand."

Carina: "Ik vergelijk eten altijd met het geloof. Er zijn veel verschillende geloven en die staan vaak haaks op elkaar. Zo is het ook met voeding. De ene voedingsdeskundige roept dit en de ander dat. Ze spreken elkaar vaak tegen. Daarom weten veel mensen niet meer wat nou wel en niet gezond is. Het probleem is dat eigenlijk niemand het echte antwoord weet. Elk lichaam is tenslotte anders, toch?

Eet volgens je eigen normen

Het is dus belangrijk dat jij voor jezelf uitzoekt waar je achter staat en wat je gelooft. Hierin zijn punten waar je op kunt letten:

  • Zijn de beweringen die je leest/hoort wetenschappelijk onderzocht? En zo ja, is dat een gestaafd onderzoek geweest?
  • Lees de etiketten van verpakkingen (en kijk dan niet alleen maar naar de calorieën). Ook belangrijk is hoeveel verzadigd vet er in een product zit. Als er veel in zit, dan is het ongezonder dan als er onverzadigd vet in zit. En als er schreeuwend LIGHT op de voorkant staat, check dan even aan de achterkant of er suiker aan toegevoegd is (die overigens ook onder schuilnamen wordt weergegeven zoals dextrose en melassestroop).
  • Waarom vind je dat de voedingshype die je nu volgt echt bij je past? Heb je het echt nodig?
  • Check ook eens de site foodwatch.nl."

Hoe bewust eten jullie? Volgen jullie weleens voedingshypes of blijven jullie daar juist verre van?

Over Carina Noordervliet

Carina Noordervliet (39 jaar, moeder van Sepp en Maas, en getrouwd met Marius Smit) is gewichtsconsulent en auteur, en vanaf vandaag de gloednieuwe voedingsdeskundige van VROUW! Carina gelooft niet in knagen op blaadjes sla, sobere diëten of vieze, dure shakes. Zij gelooft in afvallen en op gewicht blijven door bewust en vooral lekker te eten. 'Fuck diëten, love food' is haar motto. Klinkt goed, toch?

Deze visie neemt ze mee in de begeleiding van haar cliënten en ze schrijft erover in haar boek ‘Zondigen tot je een ons weegt’ dat nu in de winkels ligt. Het gaat over wat je allemaal wel mag eten in plaats van wat je niet mag. Om af te vallen of op gewicht te blijven, is het van belang om aan de lange termijn te denken. Een leven lang zonder zondes? Dat houdt niemand vol, aldus Carina en het maakt het leven ook een stuk minder leuk. Daarom leer je in haar boek en als haar cliënt hoe je kunt zondigen, maar toch die strakke spijkerbroek aan kan. Of er wéér in kan.

Ook is Carina zelf ervaringsdeskundige. Jarenlang zorgde eten voor te veel kilo’s en bergen frustraties. Maar door bewust te genieten van eten en met regelmaat te zondigen, viel ze 18 kilo af. Ze is inmiddels 9 jaar op haar gewicht.

Lees meer over Carina op haar site.