Nieuws/Binnenland
455667699
Binnenland

’Nederlanders uit ’coronastad’ Wuhan moeten eerst tot rust komen’

MARSEILLE - Het is nog niet bekend waar de vijftien Nederlanders uit de door het nieuwe coronavirus getroffen Chinese regio Wuhan in quarantaine worden geplaatst. Zij kwamen maandag kort na middernacht aan op vliegbasis Eindhoven, waarna ze naar een locatie van Defensie werden gebracht. De evacués zijn naar een basis in Huis ter Heide bij Zeist gebracht.

„Deze mensen moeten nu eerst tot rust komen, ze krijgen het nog zwaar genoeg. Ze moeten twee weken in quarantaine”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De groep is in Brussel nog getest op ziekteverschijnselen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de zeventien besmet zijn met het virus, meldt een woordvoerder van VWS.

De GGD Brabant bekijkt nu per geval waar de mensen, die volgens het RIVM niet ziek zijn, in quarantaine geplaatst kunnen worden. Een mogelijkheid is dat ze twee weken thuiszitten. Maar als de thuissituatie het niet toelaat, is een aparte ruimte van een vakantiepark ook een mogelijkheid. Een isolatiekamer in een ziekenhuis behoort eveneens tot de mogelijkheden, hoewel dit volgens het RIVM onwaarschijnlijk is.

Het ministerie geeft uit privacyoverwegingen geen gedetailleerde informatie over de Nederlanders. Volgens een woordvoerster van GGD Brabant komt er maandag in de loop van de middag meer informatie.

Evacués tekenden contract

De evacués mogen in de quarantaineperiode niet met andere mensen in contact komen. Daar hebben zij een contract voor moeten tekenen. Bij aankomst in Nederland zijn zij nog een keer medisch gecheckt. Dat gebeurde ook al bij vertrek uit Wuhan. Daar werden ze ’fit to fly’ verklaard.

Het virus heeft in en buiten China nu al meer dan 15.000 infecties veroorzaakt, waardoor zeker 360 doden zijn te betreuren.

Tekst loopt door onder de tweet.

Groot toestel

Opmerkelijk is dat het evacuatievliegtuig een Airbus A380 is, een dubbeldekker waar normaal wel vijfhonderd passagiers in kunnen. De reden dat er zo’n groot toestel is ingehuurd, is volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dat er in totaal 320 passagiers aan boord waren. „Dat zijn voornamelijke Franse evacuees en 50 andere nationaliteiten en begeleiders.” Het betreft een lease van Hi Fly Malta, die daarin is gespecialiseerd.

Evacués in Frankrijk niet besmet

Zo’n twintig mensen die vanuit Wuhan naar Frankrijk waren gevlogen en ziekteverschijnselen vertoonden, lijken niet besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. „Alle testen waren negatief”, zegt de Franse staatssecretaris Adrien Taquet (Volksgezondheid). De evacués brengen nog wel veertien dagen in quarantaine door.

Het gaat om mensen die zondag vanuit China arriveerden op de luchthaven van Istres. De Franse autoriteiten meldden zondag dat 36 van de ruim 250 mensen aan boord ziekteverschijnselen vertoonden. Zo’n twintig mensen zijn getest op het vliegveld. Zestien anderen met symptomen reisden verder naar hun thuislanden.

In totaal waren mensen met dertig verschillende nationaliteiten aan boord. Het ging om de tweede evacuatievlucht naar Frankrijk, waar tot dusver zes besmettingen met het virus zijn gemeld.