Nieuws
455750
Nieuws

'Mijn zus zat in de MH17'

17 juli 2014 staat in ieders geheugen gegrift als de dag van de ramp met de MH17. Aan boord van de fatale vlucht zat ook Martine de Schutter (49), de zus van Jenni (44). Zij nam onmiddellijk haar zoon Maarten (15) op in haar gezin.

"Het was een prachtige dag, die donderdag. Aan het eind van de middag lag ik in mijn bikini in het zwembadje in onze achtertuin te genieten van de zon en van de rust. Vlak nadat mijn man Cors thuiskwam, kwam er een nieuwsbericht binnen op zijn telefoon: er was een vliegtuig neergestort dat op weg was van Amsterdam naar Maleisië. Ik wist het meteen. Martine was er niet meer.

Ik voelde een knoop in mijn maag, begon te huilen, raakte in paniek. ‘Het is Martine, het is Martine,’ schreeuwde ik. Ik probeerde mijn ouders te bellen, maar kreeg ze niet te pakken. Ze wonen hier vlakbij, dus ik schoot in mijn kleren en rende naar ze toe. Ze zaten in de achtertuin te borrelen met mijn nicht, nietsvermoedend. ‘Martine is dood!’, riep ik toen ik aankwam. Samen met mijn vader ben ik naar boven gegaan om Martine’s vluchtgegevens op te zoeken op de computer. Het leek een eeuwigheid te duren voor dat ding was opgestart, iedere seconde was er één te veel. Toen we het vluchtnummer zagen, was het zeker. Martine zat in de MH17.

Een betere wereld

Mijn zus was een fantastische vrouw. Warm, lief, enorm loyaal. Ze wilde goed doen, strijden tegen ongelijkheid en problemen. Daarom zat ze ook zo op haar plek bij het Aidsfonds, waarvoor ze op weg was naar de Wereld Aids Conferentie in Melbourne toen ze verongelukte. Ze leefde voor haar werk en voor een betere wereld, maar vooral voor haar zoon Maarten. Die twee waren twee handen op één buik. Martine heeft er destijds bewust voor gekozen alleen moeder te worden, zij en Maarten waren dus met zijn tweetjes. De band die zij hadden… zoiets heb ik nog nooit bij een ouder en kind gezien. Zo intens, zoveel liefde.

En toen moest ik Maarten dus vertellen dat zijn moeder was overleden. Hij logeerde bij een vriendje. Ik belde hem op, 'Maarten, ik moet je iets heel ergs vertellen, Mama is overleden, haar vliegtuig is neergestort.' Ik hoorde hem aan de andere kant van de lijn alleen maar schreeuwen. Cors, onze dochter Willemijn en ik zijn meteen in de auto gestapt om Maarten in Nieuwegein op te halen. Na die avond is hij niet meer weggegaan. Al vlak na zijn geboorte spraken Martine en ik af dat als haar ooit iets zou overkomen, ik voor Maarten zou zorgen.

Lees het hele verhaal van Jenni hier.

Journaliste Rianne Klazinga interviewde Jenni: ontroerd en onder de indruk. Lees hier hoe Rianne het interview heeft ervaren.