Nieuws/Vrouw

Een witte kerst

Kersttulband

GEEN - Bij kerst hoort een tafel vol lekkers, met tulband, taart en schuimpjes. Rijkelijk bestrooid met poedersuiker maken we er zelf een witte kerst van!

Benodigdheden

(12-16 plakken)

Voor vulling:

  • 125 g tuttifrutti
  • 75 g blanke rozijnen
  • 50 g cranberry’s
  • 80 ml cognac

Voor beslag:

  • 250 g amandelspijs
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen, rasp
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g bloem
  • 3½ tl bakpoeder

Verder:

  • boter
  • paneermeel
  • 2 el bloem
  • 150 g poedersuiker
  • 1½ tot 2 el water
  • 20 g amandelschaafsel

Stappenplan

1. Snij de avond van tevoren, voor de vulling, de tuttifrutti in kleine stukjes en meng met de rozijnen, cranberry’s en cognac. Laat de hele nacht wellen.

2. Verwarm de oven voor (160 °C).

3. Vet een tulbandvorm in met boter en bestrooi met paneermeel. 

4. Klop amandelspijs, boter, basterdsuiker, zout, vanille-extract en citroenrasp romig in ± 5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop luchtig door het beslag.

5. Meng bloem en bakpoeder in een andere kom en zeef in gedeeltes boven het beslag. Spatel er in delen voorzichtig door.

6. Laat de gewelde vruchten uitlekken in een zeef. Meng de vruchten met 2 el bloem en schep door het beslag.

7. Doe in de vorm en bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar. Als aan het eind van de baktijd een houten prikker er schoon uitkomt, is hij gaar.

8. Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort op een rooster.

9. Rooster het amandelschaafsel op een met bakpapier beklede bakplaat in 6 tot 8 minuten goudbruin.

10. Meng poedersuiker met water tot een glazuur. Verdeel over de tulband en bestrooi met geroosterd amandelschaafsel.

BEREIDING 50 minuten + 60 minuten in de oven + 10 minuten afkoelen

Deze recepten komen uit het kookboek Rutger Bakt feestelijk van uitgeverij Carrera €17,50 (ISBN: 9789048825219).

Recepten komen van Rutger van den Broek

Foto's: Harold Pereira