Nieuws/Vrouw

Kerst is... Samen genieten!

Lauwwarme salade van kreeft en Noord-Amerikaanse rosbief

GEEN - Het is bijna kerst! Weet u al wat u gaat eten? Lidl geeft u samen met topkok Ramon Beuk en sommelier Jan-Willem van der Hek enkele heerlijke suggesties waarmee u een feestelijk 4-gangendiner voor 4 personen op tafel zet. Lekker én makkelijk.

Hoofdgerecht

Benodigdheden

(4 personen)

  • 2 kreeften
  • 1 Noord-Amerikaanse rosbief
  • 15 g boter
  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 1 mes-puntje sambal
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1 handje zilveruitjes
  • ¼ komkommer
  • 2 el citroensap
  • 1 el mayonaise
  • zout en peper
  • olijfolie
  • aluminiumfolie

Stappenplan

1. Verwarm de oven voor op 175 °C.

2. Kook de aardappelen in de schil net aan gaar. Laat ze daarna afkoelen.

3. Maak de kreeften schoon en verwijder de pootjes en staarten. Snij de lijfjes in de lengte door en hak in grove stukken. (zie instructievideo op www.lidl.nl).

4. Snij de ui en knoflook in grove stukken Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de grof gehakte kreeft, ui en knoflook flink aan.

5. Haal het vlees uit de scharen en gooi de scharen bij de lijfjes in de pan.

6. Snij de staart in de lengte door en haal het vlees eruit, gooi de schalen hiervan in de pan. Schep af en toe om op hoog vuur.

7. Voeg de tomatenpuree en een mespuntje sambal toe. Blus af met witte wijn en voeg zoveel water toe totdat de schalen net onder staan.

8. Dep de rosbief droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.

9. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en doe er een scheut olijfolie en klontje boter in. Bak hierin het vlees rondom bruin.

10. Leg het vlees 15 minuten op een ovenschaaltje in de voorverwarmde oven. Pak het daarna goed in met aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten.

11. Zeef de bouillon met de schalen van de kreeft. Breng opnieuw aan de kook en laat inkoken tot sausdikte.

12. Verwijder het darmkanaal uit de staart en snij al het kreeftenvlees in kleine blokjes, doe in een schaaltje.

13. Snij de komkommer vierkant door de schil eraf te snijden rondom het hart. Snij de buitenkant van de komkommer in kleine blokjes en snij een handje zilveruitjes in kleine stukken. Voeg dit toe aan het kreeftenvlees. Doe er vervolgens 2 el olijfolie en 1 el citroensap bij. Breng op smaak met zout en peper.

14. Snij de rest van de komkommer in blokjes van ± 1 cm dik.

15. Schil de afgekoelde aardappelen en snij ze in kleine blokjes van ongeveer ½ cm. Meng de aardappelblokjes met de mayo-naise en maak op smaak met zout en citroensap.

16. Haal het vlees uit het aluminiumfolie en snij in heel dunne plakken.

17. Verdeel het vlees over de borden met de salade van kreeft, komkommerblokjes en aardappelsalade. Schenk als laatste de ingekookte bouillon over de borden.

BEREIDING 40 minuten

Deze recepten zijn mede mogelijk gemaakt door Lidl en topkok Ramon Beuk en sommelier Jan-Willem van der Hek.

Bekijk meer van