Nieuws
455922
Nieuws

Bescherm jezelf in de liefde

Net verliefd? Zet een vriendin in als liefdesbuddy

Relatiecoach Caroline Franssen schreef het boek ’Eerste Hulp bij Relatieongelukken’. Zij weet als geen ander hoe je de juiste man vindt en behoudt.

"In het begin ben je verliefd. Hoe kom je er achter of het iemand is met wie je serieus kan worden? Als je verliefd bent, dan kun je het vaak niet goed meer zien. Dan zie je alleen de goede kanten van die persoon. Terwijl je een partner kiest op zon én schaduwzijde. In het begin kun je niet door die zonzijde heenkijken, de schaduwzijde niet zien, daar waar jouw pijn ligt. De partner spiegelt precies dat wat vertrouwd voelt voor jou. Dus als je ouders je hebben genegeerd of geen aandacht gaven, dan spiegelt hij dat. Als je moeder een borderliner was, dan voelt een vrouw met borderline vertrouwd. Na ongeveer een jaar heb je een realistisch beeld van zo iemand, maar dan zit je er al helemaal in."

Signalen

"Vaak weet je wel dat er iets niet klopt, maar denk je ’niet zeuren, bij iedereen is er wel iets’.  In het begin worden de signalen vaak genegeerd. Je gaat het ook rationaliseren. Het zal wel aan mijn jeugd liggen in plaats van: dit is niet fijn, hij is niet aardig, dit wil ik niet."

"Is het een geliefde met wie je echt verder wilt, ga dan eens kijken in zijn omgeving. Hoe is hij daar? Past dat bij jou? Wordt hij gezien en geaccepteerd door zijn familie. Als je met iemand een relatie begint, neem je de hele familie, het hele systeem erbij. Als er psychische problemen zijn, komt dat ook in jouw bed te liggen."

"Is je partner boos? Dat is ook een vraag die in dat onderzoek past. Praat hij boos over een ex of over een werkgever? Heeft hij woedebuien? Kans dat het zich ook tegen jou gaat richten."

Liefdesbuddy

Caroline Franssen raadt net verliefde vrouwen aan een liefdesbuddy te vinden. "Neem een vriendin of goede vriend mee in je partnerkeuze. In plaats van dat je denkt dat je alles zelf kan, neem je na een of twee keer daten je liefdesbuddy mee. Diegene gaat keuren en je helpen de partner te vinden die goed bij je past. Je wilt voor jezelf het beste in de liefde, maar bent niet altijd in staat die keuze te maken. Je kunt verstrikt raken in je eigen schaduw. Jij hebt een wond, hij heeft een haakje. Vrienden kunnen daar vaak doorheen prikken. Het lijkt me verstandig jezelf te beschermen."

In het boek 'Eerste hulp bij Relatieongelukken' staat een hele lijst met vragen die je jezelf kunt stellen over je partner. VROUW mag 25 exemplaren van het boek weggeven. Doe mee aan de prijsvraag.