Nieuws/Binnenland
456028207
Binnenland

Man gooit ’per ongeluk’ lam in huisvuilcontainer en krijgt fikse boete

ROTTERDAM - Een man uit Burgwerd moet een boete betalen van 1125 euro omdat hij het kadaver van een lam in de huisvuilcontainer had gelegd. Hij beweerde zelf bij de rechtbank in Rotterdam dat het per ongeluk was gebeurd: hij zou zijn vergeten het kadaver er weer uit te halen.

Het kadaver werd gezien door de bestuurder van de vuilniswagen, toen die op 1 mei 2018 de groenafvalcontainer leegde op de Kloosterweg tussen Hartwerd en Burgwerd. Op zijn camera zag hij het dode lam uit de container in de vrachtwagen vallen.

De man zei dat hij het lam even in de container had gelegd toen er kinderen met zijn kinderen kwamen spelen. Hij wilde voorkomen dat vreemde kinderen zouden schrikken van de aanblik van een dood dier, en zou van plan zijn geweest het er weer uit te halen. Dat was niet gebeurd. Hij houdt zijn vee overigens niet beroepsmatig.

De NVWA schreef een boete uit van 1250 euro. De man stapte daarop naar de rechter, waarbij hij volhield dat het om een ongeval ging. Hij voerde aan dat hij ter plaatse had aangeboden het kadaver uit de vuilniswagen te halen, maar de chauffeur dat uit veiligheidsoverwegingen had geweigerd. Ook vond hij het boetebedrag onredelijk hoog - het op legale wijze afvoeren van een dood lam, door destructiebedrijf Rendac, zou hem 21 euro hebben gekost.

De rechtbank gaat daar niet in mee. Wel wordt nog 10 procent van de boete gehaald omdat de rechtszaak zo lang op zich heeft laten wachten.