Nieuws
456083
Nieuws

Eet maar normaal challenge: tip 6

Sinte Maarten Mik Mak mijn moeder is een Dikzak

Wat als je kinderen van het standaard Sint Maarten liedje deze ietwat pijnlijke variant maken? Onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet wordt elk jaar op 11 november weer op deze manier toegezongen door haar kinderen. Hoe maak je van Sint Maarten niet het startsein van onvermijdelijke gewichtstoename, maar hoe leer je te zondigen met mate? Carina legt uit.

"Sinte Maarten Mik Mak mijn moeder is een Dikzak. Dit is een van de creatieve zinnetjes die mijn kinderen als variatie op de liedjes van Sint Maarten zingen. Op mijn vraag waarom ze niet ‘mijn vader is een dikzak’ zingen, krijg ik steevast het antwoord; ‘omdat jij dikke billen hebt’. En bedankt.

Samen met vele andere moeders lachen we als een boer met kiespijn om dit onschuldige, maar soms oh zo treffende zinnetje.

Hallo calorierijke maanden!

Sint Maarten is niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de moeders (en vaders natuurlijk) het startsein voor de overweldigende, drukke en calorierijke maanden die er komen gaan. Vanaf vandaag worden kinderen met de dag drukker, springeriger en vervelender. Nou ja, die van mij in elk geval. Het snoepgoed zal hier zeker mee te maken hebben.

Als je een beetje googelt, zijn er voor kinderen genoeg tips om hier verstandig mee om te gaan. Met Sint Maarten gaan de adviezen van 'laat ze alles in een keer opeten. Dat is beter voor de tanden en worden ze zo misselijk dat ze nooit meer willen snoepen'. Tot (zo ook mijn advies) 'laat ze de avond zelf 3 snoepjes kiezen. De rest gaat in de snoep pot en daar mogen ze elke dag 1 snoepje uithalen'.

Sint Maarten tips voor moeders

Maar al die adviezen zijn voor de kinderen! Terwijl wij moeders uitgemaakt worden voor dikzak. Wat moeten wij als de kinderen naar bed zijn met een uitgestalde berg lonkend snoepgoed voor onze neus? Ik zal de enige niet zijn die, ondanks beloofd te hebben er echt af te blijven, stiekem toch de neiging heeft om snoepjes te pikken. Terwijl, als je eerlijk bent, je dit snoep niet eens écht lekker vindt. De dropjes, zuurtjes en lolly’s kleven nattig tegen elkaar aan. Aangezien ze al geproefd zijn, maar je kind het bij nader inzien niet lekker vond en weer terug in de zak heeft gestopt. Of de veiligere snoep met een beschermend papiertje.

Maar wees eerlijk. Als je al te zwaar bent, je op de lijn let en je deze week 1 zonde mag kiezen, haal je dan iets 'lekkers' uit de Sint Maarten tas van je kinderen? Of ga je deze week voor echt goede chocolade of iets anders dat je het zondigen waard vindt?

Kies je zonde zorgvuldig

Mijn punt is: zondig niet met iets waar je niet dubbel en dwars voor hebt gekozen. Als je zondigt, zondig dan goed. Met iets waar je achterstaat en echt, écht lekker vindt. Zoals ik ook uitleg in mijn boek ‘Zondigen tot je een ons weegt’ bestaat een gezond eetpatroon af en toe ook uit lekker zondigen. Maar kies dan wel bewust. Bijvoorbeeld op vrijdagavond als je met je lief op de bank zit en samen met volle teugen geniet van die ene bijzondere zonde. Dan kan je die Sint Maarten zak met een gerust hart laten staan.

En mocht het nu zo zijn dat jouw ultieme zonde zo'n heerlijk stuk Sint Maarten snoep is. Tja, volg dan vooral het advies dat ik geef aan de kinderen: kies 3 snoepjes. Maar dan moet je wel een liedje zingen..."

Over Carina Noordervliet

Carina Noordervliet (39 jaar, moeder van Sepp en Maas, en getrouwd met Marius Smit) is gewichtsconsulent en auteur, en vanaf vandaag de gloednieuwe voedingsdeskundige van VROUW! Carina gelooft niet in knagen op blaadjes sla, sobere diëten of vieze, dure shakes. Zij gelooft in afvallen en op gewicht blijven door bewust en vooral lekker te eten. 'Fuck diëten, love food' is haar motto. Klinkt goed, toch?

Deze visie neemt ze mee in de begeleiding van haar cliënten en ze schrijft erover in haar boek ‘Zondigen tot je een ons weegt’ dat nu in de winkels ligt. Het gaat over wat je allemaal wel mag eten in plaats van wat je niet mag. Om af te vallen of op gewicht te blijven, is het van belang om aan de lange termijn te denken. Een leven lang zonder zondes? Dat houdt niemand vol, aldus Carina en het maakt het leven ook een stuk minder leuk. Daarom leer je in haar boek en als haar cliënt hoe je kunt zondigen, maar toch die strakke spijkerbroek aan kan. Of er wéér in kan.

Ook is Carina zelf ervaringsdeskundige. Jarenlang zorgde eten voor te veel kilo’s en bergen frustraties. Maar door bewust te genieten van eten en met regelmaat te zondigen, viel ze 18 kilo af. Ze is inmiddels 9 jaar op haar gewicht.

Lees meer over Carina op haar site.