Nieuws
456244
Nieuws

S.O.S. lastige eter

‘Mam, dit lust ik écht niet!’ Voor sommige moeders is dit een veelgehoorde kreet aan tafel. De jongste wil geen groente, de middelste wil niets met vlees te maken hebben en de oudste vindt alleen patat lekker. Hoe tackel je dit probleem als ouder?

Een Britse online supermarkt heeft 2000 klanten ondervraagd en daaruit blijkt dat veel moeders met stress het avondeten bereiden. De een lust dit niet en de ander dat niet wat erin resulteert dat één op de vijf moeders drie verschillende maaltijden bereidt.

De ergste lastpakken zijn kinderen tussen de vijf en acht jaar oud. Zij bezorgen ouders veel stress, maar om dat te voorkomen, grijpen ouders al snel naar andere middelen. Meerdere maaltijden koken of zelfs buiten de deur eten zijn veelgehoorde ‘oplossingen’.

---Lees ook: 'Help, mijn kind eet geen fruit!'----

Verleiden

Kinderen verleiden om hun bordje leeg te eten met een lekkere snack is één van die oplossingen. Maar dit zou vooral niet de manier, zegt de website Etenmetplezier. Je moet een kind niet gaan belonen voor iets wat ze als negatief ervaren. Dan denkt je kind ook dat het toetje een stuk lekkerder is dan de groenten die nog op het bordje liggen.

Niet nieuw

Dit verschijnsel is niet nieuw en bestaat al eeuwenlang. Gelukkig bestaan er trucjes. De Britse familie-expert Liz Fraser vindt dat je kinderen vooral moet laten meedenken over wat er die avond op tafel komt te staan.

Ook helpt het om je kind te vragen om de groente te wassen of te snijden. Op deze manier krijgen ze er veel meer plezier in en eten ze hun zelfgekozen en –gemaakte hapje eerder op. ‘Makkelijk eten, minder ruzie en een gezonde maaltijd,’ zegt Liz. Soms helpt het ook om je kind zelf te laten opscheppen of te beginnen met een kleine portie.

Heeft je kind een avond niet veel gegeten? Compenseer dat dan niet met allerlei lekkere dingen. Tegen de tijd dat je kind weer moet eten, heeft hij geen honger meer en hoeft hij alsnog niets. Ook kan hij dan denken: ‘Goh, gister luste ik geen wortels, maar mocht ik ’s avonds wel een lekkere, grote koek!’ Dat werkt helaas averechts.

Lees ook