Nieuws/Binnenland
45626487
Binnenland

Geredde offerdieren mogen naar opvang

DEN HAAG - Van illegale slacht geredde offerdieren mogen dit jaar voor het eerst naar de opvang gebracht worden in plaats van dat ze vernietigd worden in het slachthuis. Dat maakte Comité Dierennoodhulp, die het diervervoer en de opvangplekken regelt, bekend.

Toezichthouder NVWA gaf toestemming voor de maatregel, na gesprekken met dierenwelzijnsorganisaties. „We zijn hier heel erg blij mee omdat de geredde dieren zo de kans krijgen op een lang en goed leven op een adres waar ze nooit het risico meer lopen geslacht te worden”, aldus Dierennoodhulp. Het gaat vooral om schapen en geiten die illegaal en onverdoofd geslacht worden.

De NVWA heeft de politie van deze nieuwe mogelijkheid op de hoogte gebracht.

De geredde dieren kunnen volgens Dierennoodhulp voortaan direct naar hun nieuwe opvangplek worden vervoerd. Ze mogen volgens de afspraken ook niet meer verhandeld worden of in de voedselketen terechtkomen. De organisatie heeft een „lange lijst” van mensen die de dieren willen opvangen.

Bij illegaal geslachte dieren worden de oormerken vaak verwijderd. Dat gebeurt om vervolging te voorkomen. Maar zonder oormerk mogen de dieren niet meer worden geslacht. Ze moeten dan worden vernietigd.

Het offerfeest gaat dit jaar op zondag 11 augustus van start.