Nieuws
456315
Nieuws

Gezond eten

Elke dag andijvie eten mag nu toch

DEN HAAG - Het al ruim tien jaar ingebakken voedingsadvies om niet te vaak nitraatrijke groente te eten wordt per direct opgeheven. Ook de jarenlange aanbeveling van het Voedingscentrum om de combinatie van nitraatrijke groente met vis te mijden, geldt niet langer.

Om de oren slaan

„Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op gezondheidsproblemen te verwaarlozen is, waardoor we hebben besloten het advies in te trekken”, zegt Stephan Peters, specialist in voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. „Daarbij zijn we al blij als mensen überhaupt meer groente eten, dus willen we consumenten ook niet steeds om de oren slaan met allerlei voorzorgsadviezen.”

---Lees ook: Spinazie opwarmen, dat mag toch niet? Fabels en feiten over voeding---

Sinds 2002 adviseerde de Haagse voedingsautoriteit consumenten om maximaal twee keer per week bladgroente als spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij op hun bord te leggen. Dit omdat nitraat door het lichaam kan worden omgezet in mogelijk kankerverwekkende stoffen.

Advies voor sporters

De duizenden diëtisten en voedingsdeskundigen die werken naar de richtlijnen van het Voedingscentrum, zullen hun folders en websites moeten gaan aanpassen nu het advies is achterhaald. Wel wordt sporters aangeraden niet dagelijks gebruik te maken van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat.

„Deze drankjes zouden tot verbeterde sportprestaties leiden. Dat is echter nog onvoldoende onderzocht. Wel zou de hoge dosis nitraat in zulke supplementen boven op de dagelijkse hoeveelheid nitraat schadelijk kunnen zijn”, aldus Peters.