Nieuws/Binnenland
456326
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

De allerbeste uitsmijter

GEEN - Soms is het even moeilijk om te bepalen wat echt en onecht is. Onze broadsheet is natuurlijk echt, maar onze tabloid morgen ook. Bij een ’echte’ uitsmijter zijn de dooiers van de gebakken eieren altijd zacht. Maar bij een echt veilige uitsmijter (voor zieken, hoogst bejaarden en zwakken) keer je het ei nog even om. Maar dan? Verderop in het recept zit veldsla. Daar kunnen net zo goed bacteriën op  zitten. En die tomaten, die open bloot in de grote bak bij de supermarkt liggen en door iedereen worden aangeraakt?  Als je daar allemaal aan denkt, word je vanzelf gek

Nodig voor twee personen:

  • 4 eieren
  • 2 vleestomaten
  • 4 plakken belegen kaas
  • zout
  • 4 sneetjes wit brood
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 100 gram veldsla
  • Boter
  • en speciaal voor mij, heel veel rosbief

Bereiding:

Soms is het even moeilijk om te bepalen wat echt en onecht is. Onze broadsheet is natuurlijk echt, maar onze tabloid morgen ook. Bij een ’echte’ uitsmijter zijn de dooiers van de gebakken eieren altijd zacht. Maar bij een echt veilige uitsmijter (voor zieken, hoogst bejaarden en zwakken) keer je het ei nog even om. Maar dan? Verderop in het recept zit veldsla. Daar kunnen net zo goed bacteriën op  zitten. En die tomaten, die open bloot in de grote bak bij de supermarkt liggen en door iedereen worden aangeraakt?  Als je daar allemaal aan denkt, word je vanzelf gek.

Dit is een Angelsaksische variant van de uitsmijter. Dat natuurlijk met een knipoog naar het land waar de broadsheets en tabloids vandaan komen. Wist je trouwens dat de “grote” krant werd ingevoerd toen in Engeland belasting werd geheven op het aantal pagina’s waar de krant uit bestond? In 1712! En hoe weet ik nou dat dit een Engelse uitsmijter is? Vanwege de gebakken tomaat. Dat doen ze echt alleen daar.  Snij de tomaten in plakken. Verhit de boter in een koekenpan en bak de eieren 2 minuten. Leg de kaas op de eierdooiers en bestrooi het gerecht met zout. Laat het geheel afgedekt 3 minuten garen tot de kaas gesmolten is. Besmeer het brood met mayonaise. (Ja, ja, ja, lekker!) Verwijder de worteltjes van de veldsla en leg de sla op de boterhammen. Leg de spiegeleieren  op het brood met sla. Bak de tomaten in de achtergebleven boter aan beide kanten en leg ze op de eieren. Een echte uitsmijter. O, ja? Hoort er dan geen rosbief op? Bij mij wel, hoor! Nu is het een echte uitsmijter!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten