Nieuws/Binnenland
456345
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Die goeie oude prei

GEEN - Prei is voor oma. Prei is uit. Prei is van vroeger. Prei stinkt en prei zit vol met zand. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Heel veel vooroordelen over prei. Wat is er waar van? Nou, zeker wanneer je prei heel lang smoort wordt het niet lekker.

Nodig:

Voor 4 personen

  • 600 gr. aardappelen, in schijfjes gesneden
  • ½ glas witte wijn
  • 2 eetl olijfolie
  • 2 flinke preien, in stevige stukken
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 200 ml room
  • peper/ zout
  • 150 gr Goudse kaas, geraspt
  • 2 theel tijmblaadjes

Bereiding:

Prei is voor oma. Prei is uit. Prei is van vroeger. Prei stinkt en prei zit vol met zand. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Heel veel vooroordelen over prei. Wat is er waar van? Nou, zeker wanneer je prei heel lang smoort wordt het niet lekker. En prei is niet lekker wanneer je ook het laatste groene stuk laat meekoken. Dan wordt prei bitter. En prei is echt niet te eten wanneer je het met een bot mes snijdt, de randen raffelen en gaan uiig ruiken. Snij prei altijd met een vlijmscherp mes. En kijk in de super heel goed of te voorgesneden prei wel echt vers is. Vergelijk ook even de prijs van paar verse preien en een zakje voorgesneden prei. En verder, prei is heerlijk.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm een vuurvaste pan en doe er een scheutje olijfolie in. Doe de knoflook en tijm in de pan. Als de knoflook begint te kleuren, kan de prei erbij met de wijn.. Maximaal 5 minuten stoven. Zet ondertussen de aardappels op en breng ze aan de kook. Na 5 minuten afgieten. Giet de room bij de prei. Schep de prei in een ovenschaal. Leg de aardappelschijfjes op de prei. Strooi de kaas over de aardappels. Zet 20 minuten in de oven, waarvan de laatste 5 minuten onder de grill voor dat geweldige korstje. Moet je die prei proeven, knapperig, vitaal, speelse wijssmaak, zacht van de room. Heerlijk

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten