Nieuws/Binnenland
45636317
Binnenland

Hoornse serieverkrachter Mourad T. krijgt vijf jaar cel en tbs

ALKMAAR - Serieverkrachter Mourad T. (31) uit Hoorn is donderdagmiddag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs voor verkrachting van een 23-jarige vrouw en aanranding van een vrouw van 56. De officier van justitie had 7 jaar geëist, zonder tbs. Dat er toch tbs werd opgelegd, was voor de slachtoffers een aangename verrassing, zo lieten ze blijken. Volgens de rechtbank is tbs noodzakelijk „omdat de beveiliging van de samenleving tegen T. dat vereist.”

T. stond terecht voor in totaal drie zeer gewelddadige zedendelicten die hij vorig jaar in korte tijd na elkaar in zijn woonplaats heeft begaan. Van één aanrandingszaak werd T. vrijgesproken omdat de rechtbank het dna-bewijs onvoldoende achtte. Dit tot grote teleurstelling van het betrokken slachtoffer. De gewelddadige aanranding én verkrachting waarvoor T. wél is veroordeeld, betekent dat hij, bovenop een lang strafblad vol met gewelddadige feiten, kan worden aangemerkt als serieverkrachter.

Na de uitspraak verklaarde één van de slachtoffers tegenover De Telegraaf: „Ik ben heel blij dat hij tbs heeft gekregen, dat is de enige manier om hem te stoppen.” In hun slachtofferverklaringen tijdens de rechtszaak vertelden alle drie de vrouwen nog elke dag te lijden onder wat T. ze heeft aangedaan. Ze lieten de rechtbank weten dat ze wilden dat hij langdurig zou worden behandeld. „Deze man stopt niet.” En een ander slachtoffer: „Ik vierde mijn verjaardag samen met mijn beste vriendin. Ik ben beroofd, mishandeld en verkracht.” In het vonnis markeert de rechtbank de schade die T. bij onder meer dit slachtoffer heeft aangericht: „Sinds het incident is zij arbeidsongeschikt voor de werkzaamheden waarvoor zij is aangesteld. Ook de fysieke gevolgen zijn groot. Maandenlang heeft het slachtoffer moeten revalideren bij Heliomare wegens letsel aan haar pols.”

Volgens advocaat Jeroen Dallinga van T. ligt hoger beroep tegen het vonnis met tbs in de „lijn der verwachtingen.” „Het verrast mij toch. Bij rechtszitting betoogde de officier nog geen oordeel te kunnen geven over de geestelijke vermogens van mijn cliënt.” De rechtbank blijkt daar toch een oordeel over te hebben. T. weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daarom grijpt de rechtbank terug op onderzoek uit 2009. Na een reeks aan gewelds- en vermogensdelicten concludeerde een klinisch psycholoog destijds dat T. een „antisociale persoonlijkheidsstoornis met aanwijzingen voor psychopathie” heeft. Na 2009 pleegde T. veel meer delicten, waaronder de aanrandingen en verkrachtingen. De rechtbank gaat er vanuit dat daarmee het recidiverisico wel is aangetoond en concludeert: „Dat het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord is dat verdachte onbehandeld terug zou keren in de maatschappij.”

T. moet bovenop de opgelegde straf ook nog eens negen maanden uitzitten voor het schenden voor de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidsstelling na de verkrachting van een 16-jarige. De zedendelicten waarvoor de rechter hem donderdag veroordeelde, pleegde hij in zijn proeftijd. Ook moet T. zijn slachtoffers in totaal tienduizenden euro’s aan schadevergoeding betalen.