Nieuws/Binnenland
456456
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Bietensalade met een twist

GEEN - En vanavond is dan dat Different Dinner. Ben benieuwd wie van de vele gasten van Variatie in de Keuken zich tot groente-ambassadeur laat benoemen. In ieder geval sluiten we hier met deze bietensalade de reeks groente-recepten.

Nodig voor 4 personen:

  • 500 gr rode bieten, gekookt en afgekoeld
  • 1 stronk witlof
  • 1 tomaat, ontdaan van zaadjes in blokjes gesneden
  • ½ sjalotje, zeer fijn gesneden
  • 1 eetl koriander, fijngehakt
  • Zeezout naar smaak
  • 2 theel azijn, liefst Marokkaanse azijn, of appelazijn
  • 2 theel olijfolie
  • 1 hand bladspinazie

Bereiding:

En vanavond is dan dat Different Dinner. Ben benieuwd wie van de vele gasten van Variatie in de Keuken zich tot groente-ambassadeur laat benoemen. In ieder geval sluiten we hier met deze bietensalade de reeks groente-recepten. Deze bietensalade komt van niemand minder dan Abdelkader Benali die samen met zijn vrouw Saida het prachtige kookboek ‘Casa Benali’ schreef. “Een van de klassieke salades in de Marokkaanse keuken, waaronder aardappelsalade, wortelsalade, auberginesalade, rijstsalade, sperziebonensalade enzovoort. Een salade wordt vaak op één groot bord geserveerd als voorgerecht. Deze salades zijn simpel aangemaakt (vaak met Marokkaanse azijn, die een minder heftige azijngeur heeft en iets milder van smaak is) en met veel zorg bereid. De basis van onze versie is traditioneel Marokkaans met een twist.

Door het toevoegen van witlof en bladspinazie wordt het een bom aan vitaminen en antioxidanten. Prima als voorgerecht en/of bijgerecht heel simpel, fris en ontzettend gezond.

Halveer de bieten en snij ze in plakken van 5 millimeter. De witlof snij je in de lengte doormidden; verwijder de bittere kern en snij dan in halve ringen. Doe alle groenten samen in een schaal. Voeg het halve sjalotje, koriander, zout, azijn en olijfolie toe en meng het geheel goed. Meng de bladspinazie er voorzichtig doorheen. Laat dit een half uurtje in de ijskast staan zodat de smaken goed intrekken.”

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten