Nieuws
456459
Nieuws

Nederlandse kinderen duiken onder voor Jeugdzorg

Onderduiken voor jeugdzorg: 'Dan mag ik mama nooit meer zien…'

Tien jaar oud is Sylvano. En in die tien jaar heeft hij al meer gezien en meegemaakt dan iemand die twee keer zo oud is. Hij vertelt zijn opvallende verhaal aan BN de Stem. Over onderduiken voor de Jeugdzorg. Over gemis. Over uithuisplaatsing. Hij wil zijn verhaal vertellen 'zodat iedereen het weet en mij kan helpen. Dat wil ik al zo lang, maar niemand luistert naar me'. Lees zijn verhaal hier.

In 2012 kwamen ze voor het eerst; Sylvano was 8 jaar oud toen hij door Jeugdzorg voor het eerst uit huis werd geplaatst. Nu vecht hij, samen met twintig andere mensen, tegen wat zij 'de dictatuur van jeugdzorg' noemen. Hij zit ondergedoken en vlucht van huis naar huis met hulp van de actiegroep, alles om uit handen te blijven van de jeugdzorg.

Weglopen

In vier maanden tijd liep hij negen keer weg van huis. Op 16 september nam Sylvano wederom de benen, ditmaal met het doel om in contact te komen met de illegale actiegroep. Hoe dat contact tot stand komt, wil de actiegroep niet kwijt. Wel laten ze weten dat ze 'alles beter dan jeugdzorg' vinden. En dus helpen ze de 10-jarige om de zoveel dagen aan een nieuw adres.

Sylvano mist zijn moeder Annelies (34). Hij mist zijn broertje. Hij wil naar huis toe, maar is ook bang. Dat hij weer uit huis wordt geplaatst of dat hij naar een gesloten instelling moet zodat hij niet meer wegloopt. "Komen ze me halen? Mogen ze dan ook binnenkomen? Ze mogen me niet vinden. Dan mag ik mama nooit meer zien", vertelt hij aan BN de Stem.

Uithuisplaatsing

Annelies weet niet waar Sylvano momenteel is, maar gaat akkoord met de keuze van haar zoon en de hulp van de actievoerders. "Het is een slim mannetje en ik ben bang dat die wijsheid verkeerd wordt geïnterpreteerd.(…) Hij wordt gestraft omdat hij naar mij wil, maar dat is toch normaal voor een kind?"

Op 8 oktober beslist de familierechter in Leeuwarden over verlenging van uithuisplaatsing. Tot die tijd hopt Sylvano van huis naar huis.

Snappen jullie dat een kind van 10 geen andere uitweg ziet dan onderduiken? En hoe zouden jullie hierin staan? Snappen jullie de houding van moeder Annelies? Praat mee!