Nieuws
456495
Nieuws

Feitjes en weetjes

De invloed van alcohol op je hart

Deze week is het de Week van het Gezonde Hart, een initiatief van cardiologe Janneke Wittekoek en de Hartstichting. Want wist je dat hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1 zijn onder vrouwen? En dus gaat Janneke deze week dagelijks op VROUW.nl op de barricaden om te pleiten voor meer aandacht voor het vrouwenhart. Vandaag vertelt ze welke invloed alcohol op het hart kan hebben.

Proost!

Het is vrijdag, bijna weekend en tijd voor gezelligheid. De vrijdag wordt vaak afgesloten met een vrijdagmiddagborrel. Na die borrel volgt een etentje, een feestje én nog een feestje, en voor je het weet ben je 2 flessen wijn verder!  Eerder schreef ik al dat af en toe een glaasje rode wijn goed is voor je hart. En dat is precies wat het is: af en toe een glaasje rood is goed, maar té veel alcohol is juist slecht voor het hart.

‘Holiday Heart Syndroom’

Een glaasje wijn, een koud biertje of een likeurtje bij de koffie, het smaakt ons allemaal. We zullen haast vergeten dat alcohol een giftige stof is die de spiercellen in het hart kan aantasten. Naast een verhoogde kans op ritmestoornissen leidt het tot een hoge bloeddruk, een afwijkend cholesterolgehalte en een dikke buik!

---Alles over hartkloppingen---

Er bestaat zelfs zoiets als het ‘Holiday Heart Syndroom’. De definitie luidt: hartritmestoornissen die meestal optreden na een vakantie of een lang weekend waarbij er grote hoeveelheden alcohol zijn genuttigd. Dit ‘holiday heart’ komt relatief vaak voor bij gezonde mensen zonder hartaandoeningen. Deze ritmestoornissen uiten zich in een veelal onregelmatige snelle hartslag en zijn het gevolg van stress, alcohol, uitdroging of een combinatie hiervan. Meestal zijn deze hartkloppingen onschuldig, maar er kan ook boezemfibrilleren ontstaan. Het gevaar van boezemfibrilleren is dat er bloedstolsels kunnen ontstaan. Het is je vast duidelijk, te veel alcohol is niet goed.

---Lees ook: Deze voeding is goed voor je hart---

De ideale dosis

Moet je nu voortaan alle borrels annuleren en een glaasje ranja bestellen? Nee, maar drink met mate. Je hebt het vast al vaak gehoord, maar wat is nu de ‘ideale dosis’?  Het antwoord is niet zo eenvoudig. Dit komt vooral door de grote hoeveelheid nadelige effecten van (matig) alcoholgebruik. Ik zal ze je voor de gezelligheid maar even besparen.

Vrouwen kunnen minder goed tegen alcohol dan mannen. Dit komt omdat de lever van de vrouw minder alcohol kan verwerken dan die van de man, zo blijft er meer alcohol in het bloed zitten. Vrouwen zijn daarom over het algemeen sneller dronken en merken eerder de gevolgen van teveel drinken.

De laatste inzichten en ook de richtlijn van de Nederlandse Hartstichting is 2 consumpties per dag voor mannen en 1 consumptie voor vrouwen. Wissel een glas alcohol af met een glas water, je spiegelbeeld zal je ook dankbaar zijn, want alcohol is erg slecht voor je huid.

Fijn weekend!