Nieuws/Binnenland
456511
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Gezonde Afrikaanse pindasoep

GEEN - We hebben weer een gast vandaag. Het is Miss World Nederland, Tatjana Maul. Ook zij komt naar het Different Diner, volgende week, van de Stichting Variatie in de Keuken. Waarom al die ophef?  Om ambassadeurs voor de groente bijeen te brengen.  Want er moet meer groente worden gegeten.

Nodig voor 4 personen:

  • 750 gr (geschilde) zoete aardappel
  • 1 grote wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 witte ui
  • 1 rode ui
  • 3 grote tomaten
  • 3 tot 4 grote bladeren boerenkool (of 200 gr ingevroren boerenkool)
  • 250 gr pindakaas (zelfgemaakte pindakaas als je het echt gezond wilt hebben)
  • 1 chilipeper
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetl verse gember
  • 1,5 theel komijn
  • half kaneelstokje
  • 2,5 l water
  • halve theel kruidnagelpoeder
  • snufje zout
  • snufje zwarte peper
  • 1/8 theel cayennepepper (Optioneel)
  • 200 – 250 gr kikkererwten (optioneel)

Bereiding:

We hebben weer een gast vandaag. Het is Miss World Nederland, Tatjana Maul. Ook zij komt naar het Different Diner, volgende week, van de Stichting Variatie in de Keuken. Waarom al die ophef?  Om ambassadeurs voor de groente bijeen te brengen.  Want er moet meer groente worden gegeten.

“Ik eet graag gerechten  van verschillende culturen en ik maak ook graag mijn eigen recepten, deze plaats ik dan op mijn health blog dancyfood.nl. Deze pindasoep proefde ik bij een Afrikaanse vriendin, wel heb ik het recept omgezet zodat het nu gezond is. Zonder suiker en zonder slechte vetten.”

Snij de uien in kleine stukjes en stamp de knoflook en gember helemaal fijn. Snij dan de zoete aardappels, tomaten, wortel, paprika en chili peper in stukjes. Vervolgens laat je een eetlepel kokosolie warm worden in een grote pan en fruit de uien. Hierna doe je de knoflook, gember, komijn, kaneel, kruidnagel, peper en zout bij de uitjes en laat je het ongeveer 3 minuten bakken. Als je kruidenmengsel gebakken is, voeg je de tomaten, zoete aardappels, wortel, paprika, chilipeper en boerenkool toe. Dit laat je ongeveer 5 minuten bakken, terwijl je af en toe roert. Voeg nu de 2,5 liter water toe. Zodra het kookt, doe je de deksel op de pan en laat je het nog ongeveer 30 à 40 minuten sudderen op een laag vuurtje. Na ongeveer 30 minuten zijn de aardappels en wortel helemaal zacht. Pureer alles met blender of staafmixer.  Voeg dan de pindakaas en de cayennepeper toe aan de puree. Weer de staafmixer er in. Hierna kun je nog kikkererwten toevoegen aan de soep, maar dit hoeft niet. Ik vind het zelf wel lekkerder. Kom maar op met die koude wintermaanden!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten