Nieuws
456530
Nieuws

Verjongingscoach:

Vage gezondheidsklachten? Misschien is het je darm…

GEZOND - Heb je last van je huid, eczeem, vermoeidheid of andere ontstekingen? Het zou kunnen zijn dat je last hebt van een lekkende darm.

Lekkende darm, of ook wel ‘Leaky gut’ is een aandoening die ontstaat wanneer de gezondheid van de darm uit balans is.

Dit kan komen door voedselintoleranties waar je je niet bewust van bent, door schimmels als candida, teveel gifstoffen of parasieten.

Technisch gesproken is leaky gut de plaats waar de verbinding tussen cellen van de darmwand gaten ontwikkelen waardoor onverteerde voedseldeeltjes in de bloedsomloop komen.

Deze deeltjes horen daar niet en zijn vreemd voor het lichaam. Het immuunsysteem begint daarop te reageren, en produceert bijvoorbeeld ontstekingen.

Schade in de darm

De gaten tussen de cellen van de darmwand komen tot stand als gevolg van schade in de darm. Na verloop van tijd voeden een ophoping van stress, chemicaliën, zware metalen, een hoog suikergehalte of slechte kwaliteit voeding de overmatige groei van slechte bacteriën en verminderen de gezondheid van het slijmvlies van de darm.

Alle mensen hebben goede en slechte bacteriën in de darm, maar een gezond evenwicht is ongeveer 80% goed en 20% slechte bacteriën. Wanneer dit uit balans raakt, produceren de slechte bacteriën giftige stoffen die de darmwand beschadigen, waardoor een lekkende darm ontstaat.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, acne, eczeem of  andere huidklachten, hoofdpijn of ontstekingen.

Elimineer suiker

Elimineer suiker, er zijn vele redenen waarom suiker niet goed is voor de darm. Het kan bijvoorbeeld je immuunsysteem onderdrukken en dat heeft effect op je afweer tegen infectieziekten. Onderzoeker Kenneth Fine heeft zich gespecialiseerd in gluten. Hij beweert dat een schrikbarende 81% van de bevolking aanleg heeft voor glutenintolerantie.

 

Veel suikers 'gezond' voedsel

 

Dat wil zeggen dat vier op de vijf mensen gevoelig is voor een groot deel van de producten in de supermarkten. Dat veel mensen gevoelig zijn voor gluten heeft niets met onze levensstijl te maken: dit zit in de genen. Dat het vandaag de dag zo’n issue is, komt omdat de levensmiddelenontwikkelaars steeds meer gebruik maken van deze stof, waardoor het bij steeds meer mensen tot uiting komt.

 

Alles over verborgen suikers

 

Ziekteverwekkende eigenschappen

Dat gluten bij veel mensen ongemakken veroorzaakt, is te wijten aan de hierin aanwezige stof gliadine. Deze stof zou darmvlokken kunnen beschadigen. Steeds meer wetenschappers zijn er daarnaast van overtuigd dat zuivel een aantal ziekteverwekkende eigenschappen heeft en niet makkelijk te verwerken is voor onze darmen. 

Wanneer je klachten hierna niet verdwenen zijn, zoek dan hulp bij een arts of natuurgeneeskundig therapeut. Je darmen zijn de basis voor een goede (interne) gezondheid dus ze verdienen zeker zorg en aandacht.

 

Meer bewegen? Kijk op In Beweging

 

Jesse van der Velde

is de eerste verjongingscoach in Nederland, en schreef onder meer het boek "Voor Altijd Jong". (De eerste twee hoofdstukken kan je nu gratis downloaden op  www.vooraltijdjong)