Nieuws/Binnenland
456556314
Binnenland

Hoogste aantal nieuwe opnames coronapatiënten in drie weken, 10.492 nieuwe besmettingen

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis (archiefbeeld).

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis (archiefbeeld).

Amsterdam - Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis belandt, stijgt verder. In de afgelopen 24 uur zijn 21 mensen opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds 26 juni, bijna drie weken geleden. Precies een week geleden, op 7 juli, namen ziekenhuizen acht nieuwe patiënten op. Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag.

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis (archiefbeeld).

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis (archiefbeeld).

Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar, eerste kerstdag.

Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.

Deltavariant

Eind juni begonnen de coronabesmettingen op te lopen als gevolg van de snel oprukkende deltavariant van het coronavirus. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen.

Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van Diemen. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk is deze persoon al eerder overleden. Dinsdag werden er drie sterfgevallen geregistreerd.

Net als dinsdag had Amsterdam verreweg de meeste nieuwe besmettingen afgelopen etmaal, in totaal 1217. In Rotterdam werden 744 positieve tests geteld en in Utrecht 518. In Groningen en Den Haag kregen respectievelijk 463 en 307 mensen een positieve testuitslag. Maar drie gemeenten hadden afgelopen etmaal geen enkele positieve test. Het gaat om Urk, Vlieland en Schiermonnikoog.

Ziekenhuizen

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 212 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan op dinsdag, maar eentje minder dan op maandag. Van de opgenomen patiënten liggen 138 op een verpleegafdeling. Dat zijn er 9 meer dan op dinsdag en 36 meer dan vorige week woensdag.

Op de ic’s blijft het voorlopig rustig. Daar liggen nu 74 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 19 september. Vergeleken met dinsdag is er één ic-bed vrijgekomen.

Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd explosief stijgt, verwacht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat het de komende tijd drukker wordt op de ic’s en verpleegafdelingen.