Nieuws/Binnenland
456578
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Maak jij de GOUDEN GEHAKTBAL?

GEEN - Gehaktballen maken is een spiegel van je eigen streekcultuur.

Nodig:

  • 400 g rundergehakt
  • 80 g paneermeel
  • 2 eieren
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 eetl grove mosterd
  • 2 eetl ketjap manis
  • 3 eetl boter
  • 380 ml vleesfond of bouillon

Bereiding:

Gehaktballen maken is een spiegel van je eigen streekcultuur. In Zeeland gebruikt vrijwel iedereen een beetje foelie in het gehakt, in Amsterdam schudden ze aan de peperbus. In het noordoosten van het land gaat er steevast een hand havervlokken in, terwijl de Brabander er een scheut soja en wat extra vet bij doet. En dan alle technieken. Garen in de oven, braden, stoven, of in bouillon of in fond gaar laten worden. Sappige ballen willen we allemaal, maar de meeste zijn al zo snel droog.

En daarom is het zo leuk als jij ook meedoet aan de TELEGRAAF GOUDEN GEHAKTBAL competitie. Volgend weekeind in Amsterdam. Jij brengt vier van je beste balletjes en da ga je genieten van de Markt van 1001 Smaken in die prachtige markthal op het Foodcenter, en ’s middags sta met al die andere inzenders met je pannetje schouder aan schouder op de uitslag te wachten. FEEST!

 Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in porties en draai er 4 ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast. Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden. (http://www.foodcenter.nl/markt-van-1001-smaken/de-gouden-bal-2014)

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten