Nieuws/Buitenland
456779
Buitenland

Keulen geschokt over 'allochtone aanranders'

KEULEN - De rechtsstaat moet een hard antwoord geven op de weerzinwekkende overvallen op vrouwen in en rond het station van Keulen rond Nieuwjaar. Dit heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag beklemtoond. Inmiddels hebben in Keulen negentig slachtoffers aangifte gedaan. En in Hamburg en naar verluidt ook in Stuttgart zijn er gevallen gemeld van groepjes ogenschijnlijk buitenlandse mannen die vrouwen seksueel lastig vielen en bestalen.

De burgemeester van Keulen, Henriette Reker, heeft voor het komend carnaval strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat er vluchtelingen onder de daders zijn.

Ooggetuigen melden dat de daders een Noord-Afrikaans uiterlijk hebben. De politie in Keulen heeft nog geen idee hoeveel aanranders er zijn geweest en wie dat zouden zijn. Media hadden het over duizend jongeren. De politie ligt zwaar onder vuur omdat die de hele affaire zou hebben onderschat. Het eerste persbericht van de Keulse politie van 2016, vrijdag kort voor 09.00 uur, sprak van ,,een uitgelaten en ontspannen jaarwisseling''.

Getuigen beschuldigen de politie ervan te weinig en te laat agenten te hebben ingezet. Volgens een ooggetuige belaagden groepjes van in totaal circa tweehonderd jonge en veelal stomdronken Noord-Afrikaans uitziende mannen passerende vrouwen in de stationshal en later ook op een perron.

Op het internet leidde de langzaam in de openbaarheid gekomen ,,massale seksaanval op vrouwen'' tot uitingen van vreemdelingenhaat en klachten zoals ,,de Duitse vrouw is vogelvrij''. Een uit Afghanistan stammende inwoner van Keulen die zich met zijn tienjarige dochter uit de voeten wist te maken, sprak van Arabisch ogende en veelal goed Duits sprekende daders.

Een ander slachtoffer is een vader die met vrouw en twee kinderen bij het verlaten van de stationshal in het gedrang kwam. Hij werd volgens de Kölner Stadt-Anzeiger ,,door een grote groep buitenlanders'' die de stationshal binnendrong, bijna onder de voet gelopen en van zijn gezin gescheiden. De mensen uit de opdringerige menigte omsingelden hun slachtoffers, vielen vrouwen lastig en beledigden en bestalen ze. Toen het gezin elkaar terugvond was zijn huilende vijftienjarige dochter net als haar moeder betast. Het dertienjarige zoontje was van zijn mobiel beroofd. De vader zei politie te hebben gezien, maar die schoot niet te hulp.