Nieuws/Buitenland
456798133
Buitenland

Noord-Korea doet opnieuw ballistische rakettest

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

PYONGYANG - Noord-Korea heeft opnieuw ongeïdentificeerde projectielen afgevuurd. Volgens de kustwacht van Japan en het Zuid-Koreaanse leger gaat het waarschijnlijk om drie ballistische raketten. De raketten werden gelanceerd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang richting de oostkust. Ze zijn daarna in de Japanse Zee geland, buiten de Japanse territoriale wateren.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Dinsdag is in Zuid-Korea de nieuwe president Yoon Suk-Yeol beëdigd. Hij riep in zijn eerste speech direct op tot de „complete denuclearisatie” van Noord-Korea. Yoon wil zich harder opstellen tegen het buurland dan zijn voorganger deed. Hij heeft nog niet gereageerd op de raket van donderdag.

Dit is al de zestiende rakettest van Noord-Korea dit jaar, na de vijftiende afgelopen zaterdag. Zuid-Korea beschouwt dit als een provocatie. Volgens de Verenigde Staten bereidt de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ook een nucleaire test voor. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2017 dat het land oefent met kernwapens. Kim kondigde vorige maand aan zijn wapenvoorraad flink uit te breiden.

Vanwege het nucleaire programma zijn er al internationale sancties tegen Noord-Korea ingesteld. Resoluties van de Verenigde Naties verbieden het land om testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat die ook een atoomkop kunnen dragen.