Nieuws
457193
Nieuws

Doodmoe, zonder reden?

GEZOND - Ben je moe, zelfs wanneer je genoeg nachtrust hebt gehad? Voel je je zwak en incapabel om de dingen aan te kunnen die van je gevraagd worden? Voel je je opgebrand? Dan is de kans groot dat jij ook tot de mensen met uitgeputte bijnieren behoort.

Wetenschappers schatten namelijk in dat zo’n zestig tot tachtig procent van de westerse bevolking hier last van heeft.

Metabolisme

De bijnieren zijn als twee kapjes gelegen op de nieren en spelen een grote rol in het hormonaal systeem. Ze produceren meer dan vijftig hormonen, waaronder adrenaline en cortisol.

Ze zijn daarmee onder andere verantwoordelijk voor onze energieproductie, bloeddruk, metabolisme, immuunsysteem, vetopslag en hoe we met stress omgaan.

Wanneer het lichaam stress ondergaat, wat niet te vermijden is met onze huidige levensstijl, reageren de bijnieren met het vrijgeven van onder andere. adrenaline om beter om te gaan met fysiek gevaar, ook wel de ‘vecht of vlucht’-reactie genoemd. Ook wordt er daarna cortisol aangemaakt.

Stress

Wie heeft er tegenwoordig niet te kampen met stress? Niet alleen op werk, maar ook gezin, vriendschappen onderhouden en, niet op de laatste plaats: ons eetpatroon.

Ons eetpatroon zorgt ervoor dat het lichaam onder constante stress staat, omdat het keer op keer de strijd aan moet gaan met kunstmatige voedingsstoffen die, wanneer het lichaam hier niet op zou reageren, schade kunnen toebrengen aan onze organen.

Deze voortdurende stress op mentaal, fysiek, en emotioneel gebied zorgt ervoor dat de bijnieren constant overbelast worden door de hoeveelheid hormonen die ze vrij moeten geven.

Wanneer dit proces blijft aanhouden, raken de bijnieren langzaam maar zeker uitgeput. We voelen ons dan constant moe en zijn niet in staat om te gaan met alles wat op ons afkomt.

 

Lees alles van Jesse van der Velde op de site Verjongingscoach

Symptomen herkennen

Je kunt uitgeputte bijnieren bijvoorbeeld herkennen aan trek in zout, trek in alles wat de bloedsuikerspiegel doet stijgen zoals frisdrank, snoep, koffie of zelfs sigaretten, duizeligheid, slaapstoornissen, ontstekingen, hoofdpijn, overmatig dorst en plassen, spataderen, slechte spijsvertering en zwelling omdat het lichaam vocht vasthoudt.

Deze lichaamsconditie vermindert, naast dat het vele risico’s heeft voor de gezondheid, de kwaliteit van het leven. Uitgeputte bijnieren zorgen ervoor dat je niet meer in staat bent alles te kunnen doen, laat staan dat je kunt genieten.

Leven

Met een gezond en evenwichtig voedingspatroon en stress verminderen door echt een aantal stappen terug te doen kun je deze hormonenregelaars beter in balans krijgen. Zo krijg je niet alleen je gezondheid, maar ook je leven weer terug. 

Jesse van der Velde

is de eerste verjongingscoach in Nederland, en schreef onder meer het boek "Voor Altijd Jong". (De eerste twee hoofdstukken kan je nu gratis downloaden op  www.vooraltijdjong)