Nieuws
457202
Nieuws

Kans op ADHD kleiner door borstvoeding

De een zoogt haar kinderen tot ze bijna naar de middelbare school gaan, de ander moet er niets van hebben. Wellicht dat die laatste groep anders denkt over borstvoeding als ze horen dat een kind minder kans heeft op het ontwikkelen van ADHD als mama ze op jonge leeftijd de borst geeft.

Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de Tel-Aviv University en andere Israelische medische centra onder kinderen van 6-12 jaar. De kinderen in de onderzoeksgroep kregen in 2008 en 2009 de diagnose ADHD. Deze groep werd vergeleken met twee controlegroepen.

Borstvoeding op jonge leeftijd

En wat bleek? Van de kinderen met ADHD kreeg 43 procent borstvoeding toen ze 3 maanden waren, in vergelijking met 69 procent in de eerste controlegroep (broertjes en zusjes) en 73 procent in de tweede controlegroep (kinderen die geen familie van elkaar waren).

Met 6 maanden kreeg nog maar 29 procent van de kinderen die later ADHD zou ontwikkelen borstvoeding. 57 van de kinderen uit de controlegroep kreeg met 6 maanden nog de borst van zijn of haar moeder.

Bescherming

De onderzoekers suggereren dat borstvoeding een beschermende werking heeft als het gaat om het ontwikkelen van ADHD.