Nieuws/Binnenland
457231
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Visballetjes van een winnaar

GEEN - Jullie hadden nog een recept van visballetjes tegoed, die kwamen dan bij de marbré, de gestapelde aardappeltjes die jullie gisteren hebben leren maken.

Nodig:

  • 600 g witte visfilet (bijv. koolvis, kabeljauw of zeewolf)
  • 2 sjalotten (gesnipperd)
  • 3 eetlepels bloem

Bereiding:

Jullie hadden nog een recept van visballetjes tegoed, die kwamen dan bij de marbré, de gestapelde aardappeltjes die jullie gisteren hebben leren maken. In de meeste van de recepten van visballetjes zie je dat ze in de frituur of in de koekenpan gaan. En dat was juist het knappe van het recept de Texelse Kroontjes, de winnaar van Het Kwekertje, dat hij doorhad dat zeewier liever niet gebakken wil worden. Heel lekker is een poeder van zeesla/ulva lactuca en dulse/palmaria palmata). Dat kan je onder de naam Zeepeterselie kopen. Als je daar dus de visballetjes doorheen haalt en je bakt ze dan, dan lijkt het of je een lekker krokant laagje krijgt, maar laat me je verzekeren, dat is echt een beetje te krokant. Chef Ronald Kroon ontdekte al snel dat het geen paneermeel was, dit zeepeterselie. Hij kwam op het idee om zijn visballetjes te stomen, en daar kreeg hij opeens heerlijke vissmaak met de zachte zeegroente aan de buitenkant. Wat een terechte winnaar.

In keukenmachine visfilet met sjalotten en bloem pureren. Zout en peper naar smaak toevoegen. Van vismengsel ca. 28 balletjes (zo groot als walnoot) draaien. Haal de balletjes door een beetje eiwit en rol ze dan door de zeewierpeterselie. Stoom ze vervolgens 10 minuten en die geef je dus bij je marbré en dan ben je ook een winnaar.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten