Nieuws
457254
Nieuws

Schoonmaakadvies

Meer schoonmaaktips voor jouw studerende kinderen

Ze hebben de eerste colleges gevolgd (hoop je) en jouw schoonmaaktips opgevolgd (denk je). Nu ze hebben geproefd van het studentenleven beginnen ze langzaamaan een beetje te settelen in hun studentenhuis. Met doorrookte kamers en wijnvlekken in het tapijt tot gevolg. Wat nu?

Geen nood. Onze schoonmaakexpert Zamarra Kok geeft een paar praktische poetstips met schoonmaakazijn (42 cent per liter). Een handig cadeautje om mee te geven aan kersverse studenten.

1. Doorrookte kamer

Ruikt het na een avondje flink doorpaffen niet meer zo fris in de studentenkamer? Vul een plantenspuit of een goed omgespoelde spuitflacon van schoonmaakmiddel voor de helft met azijn en vul dit aan met water. Sproei rijkelijk over gordijnen, bankstel, kussen en vloerbedekking en laat drogen met alle ramen open. Eventueel nog een keer herhalen als het niet in één keer werkt.

2. Wijnvlek in het tapijt

Nee, stop! Geen zout op wijnvlekken gooien! Dat werkt wel leuk bij tafelkleden, maar niet bij vloerbedekking. Zout trekt namelijk niet alleen de wijn uit het tapijt, het blijft daarna ook vuil aantrekken. Gooi er liever wat bruisend mineraalwater overheen, de bubbels 'bruisen' de vlek omhoog. Gewoon water mag ook, dan wel flink blijven deppen met keukenrol op de vlekken en blijven verdunnen tot er geen rood meer vanaf komt. Sproei tot slot flink wat  schoonmaakazijn over de vlek en dep het vocht zo veel mogelijk op met een oude handdoek. Kleurloze alcohol werkt ook prima (witte wijn, jenever, wodka, gin) maar dat is natuurlijk eeuwig zonde. Laat de natte plek aan de lucht drogen.

3. Vlekken op de vloer

Braaksel op de vloer: dat soort ongelukjes gebeurt weleens, misschien gemiddeld iets vaker in een studentenhuis dan elders. Als het op een gladde vloer terecht is gekomen, is er niks aan de hand. Je veegt het snel en eenvoudig van de vloer met het blik (van stoffer en blik) en een raamtrekker. Dat scheelt een boel gehannes met keukenrol. Maak daarna de vloer schoon met een sopje van water en allesreiniger.

Kijk op de pagina Schoonmaakexpert voor een overzicht van Zamarra's adviezen!

 

Op vloerbedekking is het iets meer werk. Maak het wel zo snel mogelijk schoon; braaksel bevat zoutzuur dat na korte tijd al blijvende vlekken veroorzaakt. Schraap eerst de vaste bestanddelen zo veel mogelijk weg met een oude lepel. Maak daarna een flink schuimend sopje van Biotex inweekmiddel en verdeel dit over de vlek. De enzymen pakken zowel de vlek als de geur aan. Dep op met flink wat keukenpapier en herhaal tot de vlek helemaal verdwenen is. Sproei ook hier nog wat schoonmaakazijn overheen, om eventuele restgeurtjes aan te pakken.

 

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van www.speedcleaning.nl, een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'.

Stel jouw vraag

Heb jij een vraag voor Zamarra? Stel die dan via [email protected] en wie weet lees je antwoord binnenkort op VROUW.nl!