Nieuws/Binnenland
457304
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Chili con carne uit Ierland

GEEN - Ik kwam een boek tegen dat ik tot mijn schande gewoon nooit had gelezen, The Irish Beef Book. Vast wel gekregen als promotie voor Iers vlees. Maar toen ik er in begon te lezen merkte ik dat het echt wel meer dan promotie was.

Nodig:

Voor 6 tot 8 personen

  • 1 kg rundergehakt (alleen van de slager, geen waterprut)
  • olie
  • 2 uien, in stukken
  • 5 tenen knoflook, in stukjes
  • 500 ml verse sterke koffie
  • 1 eetl jalapeno pepers uit glas
  • 1 eetl tomatenpuree
  • 1 theel komijnzaad, even in de koekenpan geroosterd
  • 1 eetl oregano
  • 1 eetl honing
  • 1 theel chilivlokken
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 400 gr kidney bonen uit blik, uitgelekt

Bereiding:

Ik kwam een boek tegen dat ik tot mijn schande gewoon nooit had gelezen, The Irish Beef Book. Vast wel gekregen als promotie voor Iers vlees. Maar toen ik er in begon te lezen merkte ik dat het echt wel meer dan promotie was. Het water liep me in de mond, om eerlijk te zijn. En bij deze Chili con Carne al helemaal.

Dit is een recept voor veel, of maak het en vries de helft in. Het wordt er alleen maar beter op. Maar geen zakjes en andere rommel nodig. Vraag aan je slager of hij het gehaktvlees heel fijn wil snijden. Of alleen op de aller grofste plaat malen.

Laat het vlees in de olie bruin worden. Slagersvlees lekt niet, als je een goeie slager hebt. Je schept het vlees even uit de pan en dan mogen de uien er in, laat bruin en zacht worden. Nu mag het vlees er weer bij. De koffie erbij en het zout. En laat nu twee uur heel zachtjes pruttelen. Nu mag de jalapeno peper erbij en de tomatenketchup. De komijnzaadjes, de oregano, een beetje honing, de chilivlokken, de verse rode peper en naar smaak nog wat zout. En nu weer een half uur laten staan. De bonen mogen er door. Alles komt op smaak. En wordt nog beter als je nu het vuur uitdraait en dit pas morgen weer opwarmt. En serveer het met zure room, wat geraspte kaas en stukjes avocado. Ierse Chili, hoe bedenk je het. Weet je dat een pint stout bier hier geweldig bij smaakt?

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten