Nieuws/Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Zeewier op Texel

GEEN - Aanstaande vrijdag begint Texel Culinair. Echt mijn lievelingsfestival. Het is eigenlijk een klein wonder. Kom je in de zomer in De Koog dan is het daar hoofdzakelijk kip, patat en appelmoes. Maar in de herfst rollen de koks de mouwen op en komen er prachtige culinaire lekkernijen op tafel.

Nodig:

Nodig:

  • 30 gr gemengd gedroogd zeewier (bij iedere natuurvoedingswinkel)
  • 25 gr sjalot, lente-ui of rode ui, fijngehakt
  • 2 eetl sojasaus
  • 1 eetl rijstwijnazijn
  • 1 eetl droge sherry
  • ½ eetl donkere sesamolie
  • snufje cayennepeper
  • zout
  • koriander, naar smaak
  • 1 eetl geroosterd sesamzaad
  • een handje walnoten

Bereiding:

Aanstaande vrijdag begint Texel Culinair. Echt mijn lievelingsfestival. Het is eigenlijk een klein wonder. Kom je in de zomer in De Koog dan is het daar hoofdzakelijk kip, patat en appelmoes. Maar in de herfst rollen de koks de mouwen op en komen er prachtige culinaire lekkernijen op tafel. Ik ga proeven voor Het Kwekertje. De levensmiddelengroothandel geeft de prijs dit jaar voor het fijnste gerechtje waarin zeewier en zilte groente zijn verwerkt. En heerlijke opgave.

Spoel het zeewier af en laat het weken tot het 10 keer zo groot is geworden. Dat duurt circa 5 minuten. Giet af en knijp er voorzichtig het overtollige water uit. Snij in grote stukken. Doe in een kom. Meng met de gesneden sjalot, walnoten, gehakte koriander, sojasaus, azijn, sherry, sesamolie, cayennepeper en het zout. Eerder wat extra peper dan zout. Garneer met sesamzaad. O, ja, heerlijk natuurlijk met grote stukken avocado er in of grote garnalen.

Kom op De Koog, ik ben nu al nieuwsgierig.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten

Bekijk meer van