Nieuws
457323
Nieuws

Fatshionista: 'Ik ben dik en draag graag blote kleding!'

Heb je weleens geprobeerd één volle dag niet te oordelen? Wellicht heb je een poging gewaagd, maar merkte je al snel dat je hopeloos faalde. Dacht je plots toch: 'Waarom zou je een naveltruitje aantrekken als je overduidelijk overgewicht hebt?!' Erin McKelle staat aan de andere kant: zij is de veroordeelde. En daar is ze zo klaar mee dat ze een brief schreef aan de wereld: wat je over mij moet weten, voordat je over me oordeelt.

Positief zelfbeeld activist

Fatshionista, noemt ze zichzelf. Iemand die actie voert voor een mentaliteitsverandering jegens mensen die te zwaar zijn of overgewicht hebben: 'een positief zelfbeeld activist', zoals ze het zelf noemt.

"Aangezien ik het fijn vind om blote kleding te dragen, zoals naveltruitjes, korte rokjes en broekjes, bikinis, leggings en strakke jurkjes, heb ik met veel meningen te maken. Want het zou toch niet zo moeten zijn dat een dikke vrouw zichzelf mooi vindt en het ook nog aan de wereld wil laten zien?!"

Respect tonen

"Mensen moeten echt onderwezen worden hoe ze dikke meiden die hun vormen graag tentoonspreiden, moeten behandelen met respect. Want ik heb te veel vieze blikken van vreemden op straat gekregen deze zomer, toen ik mijn naveltruitjes en korte broekjes droeg."

En dus besloot McKelle zelf in de pen te kruipen en de wereld te onderwijzen op The Huffington Post. Over zichzelf en over al die andere 'fat fatshionistas'. Vijf dingen die je moet weten over volle vrouwen.

1. Neem het niet zo serieus – Get over it!

"Als je je beledigd voelt door mijn buik of de manier waarop mijn dijen wiebelen, dan moet je opdonderen. Mijn lichaam is van mij en niemand heeft het recht om mij te vertellen wat ik ermee moet doen. Punt uit.

Boehoe, je moet naar het lichaam van een dikke vrouw kijken. Je realiseert je toch wel dat we in een wereld leven gevuld met agressie en oppressie, hè? Word daar eens boos over en laat mijn dikheid erbuiten."

2. Staar niet. Ik ben een persoon.  

"Ik ben niet een soort object dat bewonderd mag worden: ik ben allereerst een mens. Respecteer mijn recht om ervoor te kiezen fantastisch te zijn en ga door met je dag!"

3. Houd je (bovenal negatieve) commentaren voor je

"Ik kan een goed compliment waarderen, maar ik wil geen commentaar op mijn lichaam. Bij mijn kledingkeuze blijven: als een fatshionista geef ik daar het meeste om."

4. Geef me nooit, maar dan ook nooit het gevoel dat ik me voor mijn lijf moet schamen

"Mijn moeder zegt altijd één ding als ik besluit wat huid te laten zien: ze zegt me dan dat ik er niet 'gepast' uitzie. Het is grappig dat, waar ik in de zomer ook naartoe ga, ik meisjes in hele korte broekjes zie lopen, maar zodra ik wat dij laat zien ik er opeens 'ongepast' uitzie.

5. Laat me weten dat ik ook iets goed doe

"Op sommige dagen heb ik, net als ieder ander, aanmoedigingen nodig. Dus als ik zie dat mensen mijn Instagram-foto's leuk vinden of een lieve reactie achterlaten onder een YouTube filmpje, dan doet mij dat goed. Nog belangrijker: het motiveert me om grenzen te blijven verleggen."