Nieuws/Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Brood met een gat er in

GEEN - Een paar keer heb ik op reizen door Scandinavië echt knäckebröd gezien en geproefd. Het zijn broodwielen met een gat in het midden, daar gaat een touw of stok door en dan hangen ze hoog en droog dicht bij de kachel.

Nodig:

  • 250 ml lauw water
  • 2 theel zeezout
  • 3 theel gedroogde gist
  • 2 eel komijnzaad
  • 120 ml karnemelk
  • 250 gr volkoren roggemeel
  • 225 gr volkoren speltmeel
  • 40 gr lijnzaad, gebroken
  • 2 eetl grof zeezout

Bereiding:

Een paar keer heb ik op reizen door Scandinavië echt knäckebröd gezien en geproefd. Het zijn broodwielen met een gat in het midden, daar gaat een touw of stok door en dan hangen ze hoog en droog dicht bij de kachel. Besef je wel in Scandinavië is het seizoen voor graan kort. Traditioneel was er maar weinig tijd waarin kon worden gebakken. Dus dat brood moest lang meegaan. Vers knäckebröd, probeer het eens. Je moet naar de molen of de beter biozaak voor het juiste meel en het lijnzaad maar dan heb je ook echt wat.

Doe lauwwarm water in een kom met de gist en 1 eetl van het komijnzaad. Roer er karnemelk door. Zeef rogge en speltmeel door elkaar en voeg de helft toe aan gistmengsel. Voeg nu het zout toe. En dan terwijl je licht kneedt de rest van het meel.

Nu maak je 12 bollen en die bol op, zodat er een mooie spanning op komt. Dek af en laat een uur rusten. De oven op 200 ° C. Rol ieder bolletje uit. Tot een cirkel van 20 cm doornsnee, hoe dunner hoe beter. Bestrooi met een beetje lijnzaad, nog wat komijn en een klein beetje zout. Maak een gat in het midden. Het hangt er even vanaf hoeveel bakplaten je hebt hoeveel je er tegelijk in kan doen maar je bak ze in 8 minuten (oven snel open en dicht) knapperig. De laatste twee minuten kijk je of het niet te hard gaat. Zelf knäckebröd bakken, wat een kick, hè!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten

Bekijk meer van