Nieuws/Vrouw

Pittige appel-pruimen-bramenrelish

GEEN - Sommige fruit- en groentesoorten zijn slechts tijdelijk verkrijgbaar. Jammer! Maar door ze in te maken geniet u er het hele jaar door van.

Benodigdheden

(600 g)

  • 200 g moesappels (gewicht na schillen en boren), fijngesneden
  • 200 g pruimen (gewicht na het verwijderen van de pit), gehalveerd
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 2 tl vers geraspte gember
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 tl fijngehakte verse knoflook
  • 1 tl citroensap
  • 3 el water
  • 150 g bramen
  • 170 g fructose
  • 5 el rodewijnazijn

Stappenpenplan

1. Doe de appels, pruimen, rode ui, specerijen, citroensap en water in een grote pan en doe het deksel erop. Breng op laag vuur aan de kook en laat pruttelen tot de pruimen en appels uit elkaar vallen en zacht en papperig zijn (10-15 minuten).

2. Voeg de bramen toe en verwarm het geheel tot de bramen zacht zijn (5-10 minuten).

3. Voeg de fructose en azijn toe en roer tot de fructose is opgelost. Doe het deksel niet meer op de pan, want het mengsel moet inkoken tot de dikte van een mooie jam.

4. Breng zachtjes aan de kook; de relish is klaar in 4-6 minuten. Proef om te controleren of hij zoet en heel licht zurig is.

5. Vul de gesteriliseerde potten en bewaar ze maximaal 12 maanden, op een koele plek.

BEREIDING 40 minuten

Net als oma

Deze recepten komen uit het kookboek 500 inmaakrecepten, waarin ook de diverse technieken van wecken/inmaken aan bod komen. Veltman Uitgevers € 9,99 (ISBN 9789048308514).

 

 

 

Bekijk meer van