Nieuws/Binnenland
457374
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Het spel van zoet en zuur

GEEN - Eigenlijk moet je hier helemaal niet aan beginnen. Om te beginnen vind ik persoonlijk fruit en vlees samen in een gerecht iets uit de middeleeuwen.  Maar er is iets heel moois aan dit gerecht.

Nodig:

  • 400 gr magere hamlappen in reepjes
  • 3 eetl sherry
  • 4 wortels in plakjes
  • 2 schijven ananas
  • 1 grote ui in stukken
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 1 eetl bloem
  • 3 eetl maïzena
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetl tomatenketchup
  • 1 eetl donkere sojasaus
  • 3 eetl azijn
  • 1 dl water
  • olie

Bereiding:

Eigenlijk moet je hier helemaal niet aan beginnen. Om te beginnen vind ik persoonlijk fruit en vlees samen in een gerecht iets uit de middeleeuwen.  Maar er is iets heel moois aan dit gerecht. Ananas zit precies tussen grens tussen zoet en zuur, het danst naar believen van de ene smaak naar de andere. En dan, wie goed naar de ingrediënten heeft gekeken weet het al, een zoetzure saus erbij. Een Chinees recept. En heb je dit eenmaal gemaakt, dan blijf je het maken, zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd.

Marineer het vlees in wat peper en zout en de sherry. Laat na een kwartier uitlekken. Roer de bloem met twee eetl van de  maïzena  en het ei tot een papje. Haal daar het vlees door tot het helemaal is bedekt.  Maak de olie heet in een wok. Frituur het vlees tot er overal een mooi goudbruin korstje zit.  Schep uit de pan en laat even uitlekken. Roerbak nu de wortel, paprika, ananas en ui en knijp er de knoflook door.

Meng ketchup, sojasaus, azijn, suiker en de rest van de maïzena en het water, giet bij de groentes en laat even doorkoken tot een mooi saus. Overgiet het vlees met de groentesaus en dien op met rijst. Toch gedaan? Eigen schuld.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten