Nieuws
457386
Nieuws

Hersenen hoeven niet te snoepen

Bijna heel Nederland is in de ban van gezond eten. Superfoods zijn op bijna elke hoek van de straat te vinden. Sporten lijkt ook populairder dan ooit tevoren. Een gezonde levensstijl wordt steeds belangrijker.

Gezond eten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Je voelt je fitter en hebt meer zin om dingen te doen.  Wanneer je start met een gezond dieet, verlang je nog wel eens naar een vette hap. De gedachte aan een heerlijke kroket of zak drop beheersen soms je gedachten, maar het schijnt dat je je hersenen kunt 'herprogammeren'.

Kwestie van tijd

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bij een aangepast eetgedrag, je niet meer bezwijkt voor eten met veel calorieën. Het is een kwestie van tijd voordat je de geur van een verse appeltaart kunt weerstaan.

Reacties hersenen

Tijdens het onderzoek naar dit dieet werd een groep van dertien mensen met overgewicht onderverdeeld in twee groepen. Voordat er met een dieet werd gestart, werd er een MRI scan gemaakt van alle deelnemers, om te kijken hoe de hersenen reageerden op foto's van verschillende voedingswaren. Een deel van de groep volgde een dieet met gecontroleerde porties, zonder dat zij ook maar iets mochten snoepen. Een andere groep mocht wel blijven snoepen. Zoals je al verwacht, de eerst genoemde groep viel veel kilo's af en de andere minder.

-- Alles over gezond eten --

Afkicken

Na zes maanden werd er nog een keer een MRI scan gemaakt, om wederom te kijken hoe deze mensen op foto's van eten reageerden. Uit eerdere onderzoeken bleek dat vet en zoet eten het 'pleziercentrum' in je hersenen stimlueren. Hierdoor neig je snel naar ongezond eten als je je niet gelukkig voelt. De hersenen van de mensen in de groep die niet meer mochten snoepen, reageerden bijna niet meer op  het vette en zoete eten op de foto's. De hersenen reageerden enthousiaster op foto's van gezond eten. Bij de groep die was blijven snoepen tijdens het dieet, reageerden de hersenen wel op het vette eten. Dus wanneer je het ongezonde eten voor langere periode uit je leven bant, zullen je hersenen het ook afleren.