Nieuws/Binnenland
457396
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Kartoffelpuffer, geen rösti!

GEEN - Bij mij is de Duitse Dame op bezoek, de allerliefste stiefmoeder (het kan wél) ter wereld. Ik had lekkere aardappels en dacht aan iets als rösti. Dus op het internet gekeken, hoe ging dat ook alweer.

Nodig:

  • 5 flinke aardappels, ongekookt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 dl oud bruin bier (ale mag ook)
  • 2 eetl boekweitmeel
  • 2 eetl boter
  • 2 theel scherpe Franse mosterd
  • 200 gr geraspte Goudse kaas
  • zout en peper

Bereiding:

Bij mij is de Duitse Dame op bezoek, de allerliefste stiefmoeder (het kan wél) ter wereld. Ik had lekkere aardappels en dacht aan iets als rösti. Dus op het internet gekeken, hoe ging dat ook alweer. Moeilijk was het niet. Ik raspte de rauwe aardappel, raspte nog een jong uitje (huil, huil) en kneep er en knoflookteen door. Dan nog wat zout en toen even laten staan. De aardappels begonnen flink wat vocht af te geven, want nog jong, zo van het land vandaan. Een uurtje later was het ergste achter de rug. Het lekvocht had ik trouwens opgevangen, het leek me dat dat natuurlijk niet al te slecht kon zijn.

Van de aardappels vormde ik platte schijfjes, maatje grote hamburger. Wat boter in de braadpan en daar lagen ze, heerlijk bruin te worden. Vuur niet te hoog, ze mogen kleur krijgen maar ook weer niet teveel, ze moeten gaar worden van binnen. Het is even uitmikken. Leg ze mooi warm weg, laat een beetje uitlekken en bak de volgende vier of vijf.

En dat aardappelsvocht? Boter in een pannetje, boekweitmeel erbij. Even laten samensmelten, heel klein beetje kleur laten krijgen. Giet het aardappelvocht erbij. Een stevige scheut bruin bier, twee volle theelepels mosterd, misschien meer als je dat lekker vindt en roer er dan de kaas door. Laat de kaas goed smelten. Op msaak brengen met nog wat zout (als dat nodig is) en wat peper. De rösti’s serveren met de saus. Worstje erbij, wat groente, heerlijk allemaal. “Ja,” zei de Duitse Dame, “maar dat is geen rösti, dat zijn Kartoffelpuffer, of op z’n Beiers Reiberdatschi.” En ze heeft altijd gelijk. Morgen échte rösti dus. Vandaag Kartoffelpuffer (zeg poefer).

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten